Министър стои зад липсата на лекарства

Асена Сербезова изтеглила от наблюдение близо 280 медикамента

Министър стои зад липсата на лекарства | StandartNews.com
  • Реекспорт е причината за празните рафтове в аптеките
  • Асена Сербезова изтеглила от наблюдение близо 280 медикамента

 

Страшната паника около липсата на лекарства в аптеките покрай набиращата скорост грипна епидемия е предизвикана от скандално решение на бившата здравна министърка от правителството на Кирил Петков - Асена Сербезова.

Това твърдят всички експерти в областта на лекарствените средства, както и служебният здравен министър д-р Асен Медждиев. Някои от тях дори си припомниха, че не случайно

  • наричат помежду си Сербезова - Арсена

на наименованието на отровния металоид. А още след като тя зае поста си в кабинета на Петков, медиците светнаха червената лампа, че трябва да се очакват драстични промени в лекарствената политика на държавата, тъй като Сербезова е фармацевт.

И се оказаха прави - причината за сегашната паника заради дефицита аптечната мрежа е резултат от промени в начина, по който Агенцията по лекарствата следи групата лекарства, които подлежат на реекспорт. Още в края на миналата година Сербезова даде знак, че се захваща със системата за проследяване на наличността на лекарствата след сигнали, че българите обикалят не само страната, но и съседните държави, за да си набавят липсващите медикаменти.

"Действително мен ме интересува как работи тази система. Няколко пъти сме говорили в Изпълнителната агенция по лекарствата за система за електронно проследяване на наличностите. Едно от нещата, които смятам да направя, е да разпоредя одит на тази система, за да видим може ли да се разчита на данните", обяви тя.

И се видя. Как - разкри преди 2 месеца служебният здравен министър д-р Меджидиев. "Наблюдавали са преди задължително над 340 медикаменти и като им падне наличността под 65 % в аптечната мрежа и тази електронната система се включва и забраната за износ влиза в сила. Те не могат да се реекспортират. Сега се наблюдават само 60 медикамента", обяви той. И допълни, че

  • 270-280 медикамента са изтеглени от наблюдение

без да е наясно какви са основанията на предшественичката му.

Което съвсем недвусмислено означава, че проблемът с изчезналите медикаменти от аптеките изобщо не е от сега, тоест, от настъплението на сезонния грипен вирус. И е на принципа "болен здрав носи" - болните у нас носят на гърба си неприлично забогатяващия фармацевтичен бизнес.

Тъй като се оказва, че в момента бомбите гърмят заради променената формула на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) през март 2022 г., заложена от Сербезова. Именно това довежда до изваждането на огромния брой медикаменти от списъка на наблюдаваните.

Според експертите всичко това е направено с едничката цел да се осигури реекспорт на повече лекарства заради огромната печалба за износителите им. Защото става дума за медикаменти, които са значително по-евтини у нас, отколкото в други страни на Европа.

За да се регистрира едно лекарство у нас, то трябва да отговаря на много важни критерии и да бъде съпоставено с цените на референтни държави, които не са най-богатите в Европа. Но за сметка на това имат стабилна социална и здравна политика и не харчат парите на данъкоплатеца за луксове. Затова

  • лекарствата у нас са на сравнително ниски цени

за да може нашата осигурителна система и джобът на българина да си ги позволят.

Експертите не спестяват горчивата истина за причината - у нас голяма част от лечението си го плаща самият българин, каквото и да говорят. И за да бъде това социално поносимо, се използва регулация, която сравнявайки и реферирайки с други държави - да речем с Хърватска, където има политика за цените на лекарствата, у нас те са евтини.

Само че заради принципа за свободно движение на стоки лекарства, които са внесени у нас на евтина цена, могат да бъдат изнасяни на скъпа в чужбина. А изваждането на около 280 медикамента от списъка на наблюдаваните, особено на скъпите и животоспасяващи, каквито са за онкоболните, за педиатрията и гинекологията, моментално предизвика тяхното изчезване от аптеките.

Граждани и експерти биха тревога и за липсата на лекарства за диабет, инхалаторни медикаменти, вентолин и пулмикорт, антибиотици, антикоагуланти, както и антиасматични лекарства за сърдечни заболявания.

И

  • единствената причина за това е реекспортът

тоест, износа им на значително по-високи цени от тези, на които са внесени, с цел огромна печалба. Тъй като в някои европейски държави реекспортът на лекарства не е забранен, в Дания например липсват над 660 медикамента, във Финландия и Австрия - над 570, в Белгия - над 330. А не само стандартът на живот в тях, но и дефицитът на лекарствата прави цените им по-високи и събужда големите апетити на нашите износители на медикаменти.

Колкото до антибиотиците, експертите са крайно озадачени, че те липсват в аптечната мрежа. Това им се струва абсолютно невъзможно, тъй като у нас има множество фирми, които не само внасят оригинални антибиотици, но и произвеждат генерични.

Впрочем, генеричните също не блестят с ниски цени за българите - тяхната е 80% от тази на оригинала. 

Но дали и антибиотиците са изчезнали от аптечната мрежа заради реекспорт, макар експертите да са убедени в това, ще стане ясно от проверките на служебния министър, за които е ангажирал цял екип и Информационно обслужване.

При всички случаи пребиваването на фармацевтката Асена Сербезова начело на здравеопазването у нас очевидно създаде сериозен проблем с наличността на лекарства в аптеките заради отменения контрол върху тях и възможността да се експортират или реекспортират, независимо дали липсата им не става критична.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай