Министър разобличи фалшива новина

Какво даваме на Украйна?

Министър разобличи фалшива новина | StandartNews.com

България не дава на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене" - това е поредната фалшива новина. Това каза в ефира на БНТ министърът на енергетиката Росен Христов.

"С министъра на Украйна обсъждахме редица теми, включително партньорство в доставките на газ, партньорство в развитието на ядрената енергетика, като те споменаха, че потенциално могат да имат интерес към нашето оборудване, но не сме разговаряли в никакви детайли и в никакъв случай не сме обсъждали даване или продаване на оборудването", каза Христов.

Той уточни, че такова решение може да се вземе само от НС и то в рамките на цялостно решение как се развива проекта "Белене", което може да стане след много анализи и проучвания.

След тези обстойни анализи може да се отговори и на въпроса дали е по-добре това оборудване да се продаде или да се завърши проектът.

Христов заяви, че възнамерява да започнат мащабни проучвания и анализи, така че в НС да бъде предоставен пълен комплект от документи и данни, за да могат депутатите да вземат информирано решение.

Неговите препоръки са да бъдат изградени четири ядрени блока - два, от които на площадката на "Белене". Препоръките са му на базата на прогнозите за търсене и потребление на страната, на базата на нуждите за енергийна сигурност. Призова медиите да не спекулират с тези въпроси, а политиците да не правят политически кампании.

За европейските проверки в топлоцентралите, Христов заяви, че в Министерство на енергетиката не е постъпвала информация за това разследване и не са предупреждавани за тази акция. Каза обаче, че биха помогнали с информация и анализи, ако се наложи.

Заяви, че това са обекти, с които и от министерството са имали проблеми и са ги санкционирали. Миналата година дори е договорено и спиране на един от тези обекти заради замърсяване.

"Със сигурност мога да потвърдя, че няма чадър от сегашното правителство. Разследването е за последните 5-6 години - откакто ние управляваме Министерство на енергетиката сме следили много сериозно работата на всички обекти в страната, правили сме всички необходими проверки и сме санкционирали нарушения", каза още министър Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай