Министерство опроверга куриозни твърдения на Кирил Петков

Твърденията на Кирил Петков са свързани с доставките на втечнен газ през Гърция

Министерство опроверга куриозни твърдения на Кирил Петков | StandartNews.com

По повод твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината. Това се посочва в съобщение на Министерството на енергетиката.

Днес сутринта Петков коментира пред бТВ, че се е обадил на енергийния министър на Гърция да попита какво става и защо не сме могли да имаме повече слотове. С учудване разбрах, че комуникацията с гръцкото правителство е била много вяла, каза Петков. Не съм в момента в позицията на министър-председател или управляващ, но се учудвам, че толкова добри договорени кораби бяха просто изпуснати, вместо да бъдат купени за българската зима, заяви той.

От министерството обясняват, че ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени. В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове.

Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай