Министерство на транспорта се намеси! Бой по ЖП злоупотребите

Незабавно съм разпоредил на НКЖИ да съдейства на прокуратурата, каза ресорният министър

Министерство на транспорта се намеси! Бой по ЖП злоупотребите | StandartNews.com

Транспортното министерство подкрепя разследването от страна на Европейската прокуратура на нарушения в два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура, съобщиха от ведомството.

Ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към министерството, бе една от първите стъпки, които министър Георги Гвоздейков предприе при встъпването си в длъжност.

„Незабавно съм разпоредил на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване“, коментира министър Гвоздейков по темата.

По-рано днес от европрокуратурата съобщиха, че са започнали проверки на проектите за модернизация на железопътните участъци Костенец-Септември и Оризово-Михайлово. В хора на проверките са извършени претърсвания вчера на различни адреси. В обиските са участвали над 100 полицейски служители и агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“. Проверките са извършени на 28 адреса в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

В полезрението на Европрокуратурата са два проекта за обновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за участък между градовете Костенец и Септември по линията София-Пловдив, финансирани със средства на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда - бившата ИНЕА - на стойност над 130 млн. евро. При втория става дума за модернизация на жп отсечката между Оризово и Михайлово - част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив-Бургас, финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" със средства за над 111 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай