Министър Василева: Над 300 млн. лева са вложени в пречиствателни съоръжения

Министър Василева: Над 300 млн. лева са вложени в пречиствателни съоръжения  | StandartNews.com

Повече от 300 млн. лева са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при гостуването си в предаването „Тази сутрин" по БТВ. „Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година открихме няколко изключително мащабни значими обекта по българското Черноморие", припомни Василева.

Министър Василева се съгласи с изказаното от премиерът Борисов твърдение, че морето ни вече е по-чисто. „Няма как да бъде по друг начин, при положение, че толкова приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Проблемът по Черноморието беше т. нар. строителен бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените места, курортните места, без да бъдат обезпечени с адекватна инфраструктура", уточни Василева.

Министърът на околната среда и водите посочи, че целта на министерството, включително и с подкрепата на ОП „Околна среда", е да насочва усилията за изграждане на пречиствателни и ВиК мрежи там, където няма такива и да се рехабилитират съществуващите, така че да се приведат в съответствие.

Василева коментира сигналите на граждани за замърсяване по морето така: „В Черноморец с проектът, който беше реализиран и открихме миналия петък, изцяло е обхванато населеното място, Черноморец и Созопол с канализационна мрежа. Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, където се пречистват в съответствие с екологичните изисквания и освен това, след като се пречистят, се отвеждат 2 км навътре в морето".

По думите й са открити пречиствателните съоръжения в Созопол, в Поморие воден цикъл на стойност 965 млн. лева, във Варна е направено пълно пречистване и заустване на водите в съответствие с всички норми и стандарти. „В Провадия вече е направена инвестиция, в Руен има нова пречиствателна станция и продължава изграждането на пречиствателно съоръжение, което ще обхваща водите на Минерални бани, Банево, Ветрен в Бургас", допълни министър Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай