Министър сложи точка. Ето кога затваряме "Мариците"

Юлиан Попов смрази всички - не сме готови за наводнения

Министър сложи точка. Ето кога затваряме "Мариците" | StandartNews.com

Аз не виждам възможност българската въглищна индустрия да работи след 2030 г. – просто по пазарни причини, не защото ще я затворим административно. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в предаването „Защо, господин министър” по бТВ-

Проблемът е, че ние живяхме в някакво отрицание на тази реалност през последните 25 години, заяви Юлиян Попов.

На въпроса защо толкова сме изостанали в процеса на декарбонизация, министърът възрази и обясни, че в България има фирма, която прави революция в карго въздушния трафик с перспектива да го декарбонизира.

Той коментира снежното бедствие миналата седмица.  „В някои региони като Родопите домакинствата, които оставаха без ток някога, бяха много, сега са много малко. Промяната на електроразпределителната мрежа, ремонтите, водят до намаляване на тези случаи. Винаги, когато има голям сняг, той не може да бъде изчистен веднага“, каза министърът на околната среда

"Според мен държавата беше добре подготвена, а ситуацията беше екстремна. Комбинацията беше от няколко фактора – много тежък и мокър сняг, който се изсипа много бързо, имаше безпрецедентен силен вятър в ниските части на страната, което доведе до големи преспи. Такива екстремни комбинации ще наблюдаваме вероятно все по-често“, обясни още той.

„Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и практически. Във Франция, когато се строи път, се прави със сценарий за вдигане на глобалната температура с 4 градуса. Вдигането на глобалната температура с 4 градуса не означава, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а означава, че ще има много повече екстремни явления – много повече горещи дни и много по-големи наводнения“, обясни министър Попов.

Той призна, че не сме подготвени за тези екстремни явления.

„Нашата инфраструктура не е адекватна на българския климат такъв, какъвто е. Още по-малко е адекватна на климата, какъвто очакваме да стане. Приготвяме се, имаме няколко стратегии, които се реализират – за управление на речните басейни, за превенция от наводнения, за климатична адаптация. Това са национални стратегии, които бавно се реализират. Тези неща се развиват, но според мен трябва да ги ускорим“, посочи министър Попов.

"В България до момента тази година няма град, който да е превишил допустимите норми спрямо европейските стандарти. Преди време страната ни беше в наказателна процедура, дори имаше и дело срещу нас, което спечелихме", посочи Юлиян Попов. Той съобщи, че населените места с най-мръсен въздух у нас са Никопол, един квартал на Пловдив и Русе.

В отговор на въпроса паянтова ли е сглобката, Попов разкри, че се разбира много добре с колегите си в кабинета, но няма политически гръб.

„Събрали сме се, за да свършим колкото се може по-бързо колкото се може по-смислена работа. А има много неща, които са забавени в тази страна по най-различни причини“, заяви още той. Министърът коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че сглобката е паянтова, като посочи, че за него тя е по-скоро динамична.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Simona
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи
Бунтата
преди 4 месеца

Алооо,другарю министър!!!! Абе ти на овце ли ги говориш или ти си овца!!!! Банкянския БОКЛУК ТИ Е ИСПИЛ МОЗЪКА!!!!

Откажи
Трезвомислещ
преди 4 месеца

Това нещо е абсолютен цървул!

Откажи