Минималната заплата пак ядоса бизнеса

Минималната заплата пак ядоса бизнеса | StandartNews.com

София. Твърдо против вдигането на минималната работна заплата през тази година са работодателските организации. Синдикатите настояват тя да нарасне от 310 на 340 лв. още от 1 юли. В плана "Орешарски" това е отложено за 1 октомври, без да е посочена точната сума.

Няма икономически условия за увеличаване на най-ниското месечно възнаграждение в следващите шест месеца, алармира бизнесът. "Вдигането й с 30 лв. ще създаде проблеми в редица региони на страната и може да предизвика закриване на много малки фирми", предупреди Божидар Данев от БСК по време на срещата на бизнеса с финансовия и социалния министър вчера. Петър Чобанов и Хасан Адемов пък само коментирали, че решението ще се вземе по време на тристранката.

По данни на статистиката около 130 хиляди българи са на минимална работна заплата. Бизнесът настоява кабинетът да преразгледа и определянето на минимални осигурителни прагове всяка година.

"Те вече са отживелица, трябва да се премахнат, защото само легализират даването на пари на ръка", заяви Васил Велев от АИКБ. От бизнесорганизациите предлагат данъчните да извършват ревизии по аналог и за осигурителните плащания и по този начин да контролират сивата икономика. "Ако не се премахнат минималните осигурителни прагове, настояваме поне в преговорите със синдикатите за тяхното определяне да участват всички браншови съюзи, а не само избрани", казаха още от АИКБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай