Четвъртък,

Минчев отговори за исканата оставка от Карадайъ

От: Агенция Стандарт -
2634
Минчев отговори за исканата оставка от Карадайъ
A
A
A

"Бюджетът ще бъде много приоритетен закон за Народното събрание през следващите седмици".

Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" председателят на Народното събрание Никола Минчев.

"Най-важните законопроекти изискват повече време за подготовка, преди да влязат за разглеждане в НС, затова до момента не се е стигнало до тях. Такъв е Законопроектът за бюджета за 2022 година. С него парламентът ще бъде ангажиран в голяма част от своето време за дълъг период. ... 31 март е един краен срок, който сме си дали, но със сигурност преди това ще приемем Бюджет 2022".

Във връзка с изразеното възражение към него от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Минчев беше категоричен, че не крие министъра на вътрешните работи Бойко Рашков:

"Аз не осъществявам контрол по отношение на качеството на отговорите на министри на въпроси на депутати. ... Моето мнение е, че възражението на г-н Карадайъ срещу мен е неоснователно. Аз не мога да спра народен представител да ми иска оставката". 

Председателят на Народното събрание подчерта, че изслушванията на министри пред депутатите е много важна част от парламентарната дейност.

"Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му срок", коментира парламентарният председател и уточни, че още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се намаляват на петима:

"Още във вторник ще бъде направен жребий, за да се види кой ще остане, т.е. още във вторник вече ще имаме новия състав на КЕВР. След това продължава процедурата по замяна на хората с изтекъл мандат от Комисията с нови, избрани от НС членове. Когато тя завърши, те ще влязат на мястото на председателя Иван Иванов и на Евгения Харитонова".  

Според Минчев с новия състав на КЕВР и със смяната на ръководството на "Булгаргаз" може да се очаква понижаване на цената на газа.

Пред БНР председателят на парламента съобщи, че скоро ще бъдат внесени в Народното събрание ще бъдат внесени промени в Закона за противодействие на корупцията:

"Ще видим дали ще бъде законодателна инициатива на Министерския съвет, или на народни представители. Промените ще бъдат много сериозни. Правната комисия и антикорупционната парламентарна комисия ще имат много работа по този законопроект".

По думите на Никола Минчев закриването на спецправосъдието е необходима реформа:

"За 10-те години съществуване специализираното правосъдие не оправда целите, с които беше създадено през 2011 година".

Във връзка с поисканото от главния прокурор Иван Гешев засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради обезпокоителни тенденции през последната година и половина, председателят на НС заяви, че е "доста иронично да се оплаква от нарушение на принципа на разделението на властите човек, който още при избора му за главен прокурор заяви, че не е твърд привърженик на това разделение".

Подадената от Сотир Цацаров оставка ще бъде разгледана от народните представители в близките две седмици, смята Минчев:

"В рамките на дебата по разглеждане на оставката на г-н Цацаров ще бъде засегнат и въпросът за ефективността на Комисията под негово ръководство. Не може да бъде подминат този въпрос. Ще се съобразим с датата на оставката му - 1 март, посочена от него".  

"Може би по-подходящият вариант е промените в Конституцията да са предмет на една отделна временна комисия, която да се занимава с конституционни въпроси. Различно мнозинство се търси. Широк консенсус е необходим. Този вариант е по-добрият, когато работата по промените в Конституцията е изнесена в отделна комисия", заяви председателят на НС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички