Петък,

Милка Христова: Очаквам цената на водата да се увеличи

От: СТАНДАРТ -
Милка Христова: Очаквам цената на водата да се увеличи
A
A
A

Очаквам цената на водата от следващата година да се увеличи във връзка с новия бизнес план на "Софийска вода" АД. Това каза Милка Христова, заместник-председател на групата на "БСП за България" и на Столичния общински съвет, в интервю за БСТВ.

"Концесионният договор със "Софийска вода" е сключен през 1999 г. В него е заложено цената на водата до края на договора през 2025 г. да бъде 43 стотинки и половина, а загубите на вода от 60% да спаднат на 16% до края на договора. Но каква е ситуацията в момента. Цената на водата е 2.93 лв., а загубите са 48%. Новият бизнес план на „Софийска вода” АД, който е за периода 2022 – 2026 г., предвижда цената да е 3.26 лева, а за загубите се предвижда, че ще стигнат 30%", разказа тя. Според Христова концесионният договор не само не е изпълнил основните показатели, които влияят върху цената на водата, а напротив – тя е над седем пъти по-висока, а загубите не са намалели.

"Обръщам такова внимание на загубите, защото "Софийска вода" си е извоювала от КЕВР те да се калкулират в цената, която столичани плащат. Нямам представа как дружеството се е уредило с този бонус, но в цената на парното загубите на топлинна енергия, които не са никак малки, не са включени", заяви общинският съветник от "БСП за България".

Христова постави въпроса какво слeдва, след като този концесионен договор изтече през 2025 г. "В момента никой не коментира кой ще продължи да осъществява ВиК услугата за софиянци. За съжаление Столична община и управляващото мнозинство на ГЕРБ безотговорно неглижират този въпрос. Общинските съветници от БСП сме категорични, че това трябва да бъде общинско дружество и че тази грабителска и вредна концесия не трябва да продължава, тъй като няма как да сме доволни от резултатите. Такава по принцип е политиката на БСП по отношение на реализирането на местните политика - не на „аутсорсинга” и концесиите, тоест да не се възлагат на външни изпълнители. Най-важните комунални услуги – вода, топлина и почистване, трябва да бъдат осигурявани от общински дружества, които да гарантират ниски цени и качество на услугата", смята заместник-председателят на СОС.

Според нея за решаването на проблема с инфлацията и високите цени на тока, водата и парното, са необходими колективни усилия – на местната власт, на КЕВР и на държавата. "Дано да имаме правителство и работещ парламент, които да заложат буфери в бюджета на държавата", каза тя.

Относно концесията на минералната баня в Банкя общинският съветник от БСП заяви, че групата на социалистите няма да я подкрепи. "За пореден път Столична община избира най-лесният път - да прехвърли задължението си на външен оператор и да свали изцяло отговорността си за стопанисването на течното злато на Софи", категорична бе Милка Христова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички