Милен Велчев скастри бюджета. Ценни съвети

Дефицитът може и да е нулев

Милен Велчев скастри бюджета. Ценни съвети | StandartNews.com

Може да се прави бюджет без никакъв дефицит. И не само може, но и трябва. Това заяви тази сутрин в ефира на БНТ бившият финансов министър Милен Велчев.

Това какъв е правилният дефицит, определят макроикономически модели. Ние не сме в най-големия подем, но сме в подем. Статистиката показва, че и тази година икономиката се очаква да расте, догодина дори и с по-високи темпове, а когато икономиката расте, е редно държавата, ако не пести, поне да не харчи повече пари, отколкото може да събере. А ние харчим заради липса на воля, добави още Велчев.

Целта не е да тласнем хората в мизерия, а да се образуват резерви за предстоящите спадове на приходи и доходи. Но и не може за стабилност и излизане от бедността да разчитаме на живот на дълг.

Едва ли не е необходимо да генерираме дефицит, за да влезем в еврозоната. Това не е вярно, а дори е точно обратното.

Спокойно и още по-успешно може да се влезе в еврозоната и с излишък, и с нулев дефицит. Давам си сметка, че седем месеца от годината, на практика, ще са минали, когато се приеме бюджета. Каквото и да се прави, разходите вече са генерирани и е трудно за пет месеца още да се компенсира вече образувания дефицит, заяви Милен Велчев.

Проектът за бюджет понякога съдържа съществени резерви, които могат да позволят екстремни мерки, които се взимат против волята на правителството и министерството на финансите. Сега такъв резерв почти няма и трудно би било да се работи с неочаквани разходи.

Дай Боже новото управление на Митниците и на НАП да донесат добри резултати спрямо първоначално очакваните. Доброто ръководство, особено съчетано с дълбоки реформи в институциите, може да даде добри резултати, каза още Велчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай