Миков: Утре ще има заседание на НС

червените се събраха на пленум на "Позитано" 20

Миков: Утре ще има заседание на НС | StandartNews.com

София. Утре - 25 юли, Народното събрание ще проведе заседание. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков преди началото на заседанието на червената партия. 

На "Позитано" 20 червените се събраха на извънреден пленум заради екстрената ситуация в страната. Депутатите и членовете на ръководството масово отказваха да говорят с журналисти на влизане. Само бившият президент Георги Първанов каза, че ситуацията му напомня 1997 година, но подробностите щял да ги сподели пред другарите си на сбирката. През 1997 година след масови протести от власт беше свалено правителството на Жан Виденов. Преди това Първанов смени Виденов като лидер на БСП и именно като такъв, заедно с покойния Николай Добрев, върнаха втори управленски мандат на БСП, за да предотвратят гражданска война. Тогава след протестите имаше избори, подготвени от служебното правителство на Стефан Софиянски и на власт дойде правителството на ОДС с премиер Иван Костов. То стана и първото правителство в най-новата ни история, което изкара пълен 4-годишен мандат. До тази година, когато експремиерът Бойко Борисов подаде предсрочно оставка на правителството си след февруарските протести.

Преди да се съберат на пленум, червените от всички крила в столетницата се поклониха пред тленните останки на Александър Лилов, когото всички в БСП наричат Стратега. Там Станишев обясни, че правителството все още има обществено одобрение и няма повод за подаване на оставка. Според парламентарния шеф Михаил Миков пък политиката се връща в неандерталските си времена. Той взе повод от това, че нито един от десницата не се е поклонил пред Лилов.

Партийната опозиция в БСП пък категорично настоява правителството да подаде оставка и да се състави нов кабинет в рамките на този парламент между ГЕРБ и БСП и да се изолира ДПС. Тази теза разви Татяна Дончева, която наскоро обяви, че ще прави нов ляв проект. Според бившия вътрешен министър Румен Петков пък БСП и ГЕРБ трябва да направят опит да договорят национални приоритети и да обяват предсрочни избори заедно с евроизборите догодина, но в никакъв случай да не правят общо правителство след това.

Извънредното заседание е било свикано чрез SMS-и, разпратени в 12 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай