Неделя,

Миков: Правителството не може да реализира икономически растеж, затова искa заем

От: Администратор -
A
A
A

"Желанието на правителството да изтегли заем от 16 млрд. лв. е в разрез със Закона за международните договори, Закона за публичните финанси и Конституцията. Това зави по време на заседание на НС на БСП председателят на партията Михаил Миков.

„Правителството показва невъзможността си да реализира икономически растеж, който да осигури приходи в държавния бюджет- да се финансира както дефицитът, така и като цяло бюджетът на страната", заяви лидерът на социалистите. Според него това външно кредитиране се търси при неясни условия, без да се отчита отговорността на правителството за създаване нова икономическа среда. Той припомни и заложения нисък икономически растеж от 0,8%. По думите му трябва да се разгледа по какъв начин са избрани съответните банки и защо, когато банките в България имат такъв голям ресурс, се търси външен заем при по-високи лихви.

Михаил Миков коментира и стоте дни управление на правителството. „През стоте дни управление на това правителство се очерта отсъствие на сериозни планове и намерения за реформи от стратегически характер. Инициативите са на ниво семинар и обсъждане, особено в социалното законодателство", каза той. И изрази съгласие с идеята за премахване на „атрактивните" имена на разработките на МВР, защото с тях се отвлича вниманието на обществото и се ползват за създаване на политически манипулации. Председателят на БСП отбеляза също, че продължават чистките в администрацията за кадровото наместване на четворната коалиция и по места.

Дискусиите за допълнителното осигуряване е другата тема, на която се спря председателят на БСП. Той изтъкна, че те са довели до трусове в управляващата коалиция и са се превърнали в център на т. нар. реформа. Той коментира липсата на адекватни мерки в здравеопазването и образованието. Миков подчерта, че БСП има инициативи в тези и други социални сектори, които ще продължи да подкрепя. По думите му е станало ясно и намерението на ГЕРБ за натиск върху съдебната власт, което пролича от декларация на тяхната ПГ за делото срещу Цветан Цветанов. Миков коментира, че програмата на управляващите за саниране е явна политическа подготовка за предстоящите избори. По думите му няма и ясни мерки за защита на населението от кризисни ситуации, бедствия и аварии.

Последният месец е белязан от ожесточаване на военните действия и кризата в Украйна. „Опитите да се превърне България във форнтова държава създадоха сериозно обществено настроение и беше неминуемо- ние се включихме най-активно в заявяването на гражданска позиция: че България не бива да взима страна в този тежък конфликт", заяви председателят на БСП. Той беше категоричен, че това не противоречи по никакъв начин на членството на България в НАТО. „Става въпрос за натиск върху правителството за заявяване на позиция, която държи сметка за интересите на България, включително и като член на ЕС и НАТО", каза лидерът на социалистите. Той благодари на всички българи, които са подкрепили протестите.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички