Миков: Одържавяват парите за здраве

Миков: Одържавяват парите за здраве | StandartNews.com

София. Държавата си е присвоила резерва на НЗОК. Не е ли факт, че над милиард средства, платени от българите за здраве, са одържавени. Финансовият министър Симеон Дянков е прехвърлил парите във фиска, под предлог, че здравната система не е реформирана. Това обяви пред БНР депутатът от левицата Михаил Миков.

И КС каза, че ГЕРБ няма право на това. ГЕРБ трябваше тези средства да ги преведе в касата. Кой е Дянков да казва "няма да го правя, защото не ми харесва". Има решение на КС, тези средства българинът ги дава за здраве, а не за фискалния резерв. Закриват се общинските болници, парите за здраве се ограничават, а искат от гражданите да плащат все повече и повече, това демотивира хората", подчерта Миков.

В България има политически риск от това управление, обобщи той. Той посочи, че все по-трудно приказките, гръмките хвалби, обещанията за средноевропейски доходи в рамките на мандата и всякакви други такива трикове, номера, са с единственото очакване, че хората не помнят "и като им повториш нещо три - четири пъти от телевизията забравят". Първото, което трябва да се случи е да има законодателство и управление, което да не представлява риск за чуждите инвестиции, заяви Миков.

България е на първо място по бедност, почти половината български граждани са под линията на бедността, посочи червеният депутат. По думите му и раждаемостта е намаляла при ГЕРБ - с 3000 до 5000 по-малко се раждали деца.

Държавните и общинските болници имат просрочени задължения към страната в размер от 350 млн. лева, съобщи също по БНР здравният министър Дедислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай