Събота,

Миков: Одържавяват парите за здраве

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Държавата си е присвоила резерва на НЗОК. Не е ли факт, че над милиард средства, платени от българите за здраве, са одържавени. Финансовият министър Симеон Дянков е прехвърлил парите във фиска, под предлог, че здравната система не е реформирана. Това обяви пред БНР депутатът от левицата Михаил Миков.

И КС каза, че ГЕРБ няма право на това. ГЕРБ трябваше тези средства да ги преведе в касата. Кой е Дянков да казва "няма да го правя, защото не ми харесва". Има решение на КС, тези средства българинът ги дава за здраве, а не за фискалния резерв. Закриват се общинските болници, парите за здраве се ограничават, а искат от гражданите да плащат все повече и повече, това демотивира хората", подчерта Миков.

В България има политически риск от това управление, обобщи той. Той посочи, че все по-трудно приказките, гръмките хвалби, обещанията за средноевропейски доходи в рамките на мандата и всякакви други такива трикове, номера, са с единственото очакване, че хората не помнят "и като им повториш нещо три - четири пъти от телевизията забравят". Първото, което трябва да се случи е да има законодателство и управление, което да не представлява риск за чуждите инвестиции, заяви Миков.

България е на първо място по бедност, почти половината български граждани са под линията на бедността, посочи червеният депутат. По думите му и раждаемостта е намаляла при ГЕРБ - с 3000 до 5000 по-малко се раждали деца.

Държавните и общинските болници имат просрочени задължения към страната в размер от 350 млн. лева, съобщи също по БНР здравният министър Дедислава Атанасова.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички