Миков: „Китай +16" е добра платформа за сътрудничество

Той бе на среща с китайски парламентаристи

Миков: „Китай +16" е добра платформа за сътрудничество | StandartNews.com

Пекин. Инициативата „Китай +16" е много добра платформа за бъдещо сътрудничество между България и Китай. Това стана ясно от срещата на председателя на Народното събрание Михаил Миков с с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. В сградата на китайския парламент се проведоха официалните пленарни разговори между българските и китайските парламентаристи, съобщиха от пресцентъра на НС.

Инициативата е в съответствие със стратегията на Европейския съюз за развитие на отношенията с Китайската народна република. В тази връзка като пример бе посочена възможността за реализирането на тристранни трансгранични проекти – между Китай, България и страни като Румъния и Сърбия. Китай гледа с интерес към културните маршрути в региона и към възможностите повече китайски туристи да посещават страната ни, пишат още от пресцентъра.

България е традиционен и искрен приятел на Китайската народна република, направено е много за развитието на двустранните отношения и аз вярвам, че сегашната визита ще даде силен импулс в общия ни стремеж за нов етап в сътрудничеството ни. Това каза председателят на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. Не по-малко важно е, че въпреки световната икономическа криза, търговско-икономическите отношения между двете страни бележат ръст от 30 %, каза още председателят на китайския парламент. Китайското държавно и правителствено ръководство насърчава местните компании активно да участват в инфраструктурни проекти в България и разчита, че за това ще бъдат създавани най-благоприятни възможности от българска страна, обясни Джан Дъцзян.

Отношенията между двете страни винаги са били изключително приятелски, въпреки голямото разстояние, обясни от своя стана Миков. Те включват и неизменната и последователна позиция на Република България за „един Китай", добави още той. И изтъкна, че се надява скоро да бъдат подписани допълнителни споразумения между двете страни.

Председателят на Народното събрание поздрави китайските домакини за последните успехи в астронавтиката и изследването на космическото пространство, визирайки възможния потенциал на сътрудничество в областта на високите технологии, съобщиха още от пресцентъра на НС по повод визитата на Михаил Миков в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай