Миков: Човек на БСП никога не се е крил в посолство

Миков: Човек на БСП никога не се е крил в посолство | StandartNews.com

Ще бъде нарушаване на нормалния и добрия тон към момента да коментираме вътрешнопартийните процеси в ДПС. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро, което се проведе днес. На пресконференцията взеха участие и говорителят на партията Атанас Мерджанов, Стефан Стефанов - член на Изпълнителното бюро на БСП и Станислав Владимиров - организационен секретар на партията. "Друг е въпросът да коментираме случващото се в контекста на националната сигурност, в контекста на поведението на съседна Турция и нейни политици, което надхвърля нормалните и добросъседски отношения", каза още Миков.

По повод бягството на Местан в турското посолство малко преди да бъде свален от ръководството на партията, Миков коментира: "Поне аз нямам спомен политик от БСП да се е крил в посолство, включително когато в началото на прехода крещяха "БСП в Сибир".

По думите му е съвсем друго да се коментира поведението от страна на българските политици, избрани от българските граждани, които с действията си не утвърждават националния авторитет на България. "Смятам, че ДПС е зряла политическа сила и ще намери пътя по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България", каза Миков. Соцлидерът допълни още, че БСП ще следи по-ясното изчистване на ДПС като опозиционна политическа сила.

"Анализът на г-н Доган е добър. Но част от тези констатации ние също многократно сме ги повтаряли", добави соцлидерът.

"По-големият въпрос е къде стои България днес - в сянката на един свой мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с европейските ценности", допълни още той. Миков заяви, че до седмица ще бъдат представени от комисия предложения за изменения в Изборния кодекс. "Ще внесем изменения в изборното законодателство в посока на повече политическо представителство в парламента и местната власт", заяви още Миков.

Лидерът на БСП коментира изминалото днешно заседание с напрегнат дневен ред. "Обсъдихме две сериозни теми, първата е политическия дневен ред в страната и света, а втората е подготовката за предстоящия изключително важен конгрес на левицата." Миков допълни още, че тази година е важна, тъй като се навършват 125 години от създаването на БСП. "Тя е неразривно свързана с миналото, настоящето и бъдещето на страната. Навършва се и 25 години от приемането на Конституцията", каза още Миков.

Лидерът на БСП подчерта, че на заседанието са обсъдени въпроси, свързани със социалната икономическа обстановка в страната. "Обсъждахме въпроси в редица сфери, в които настъпват кризисни процеси. Ще отбележа специално образованието, където в малките селски училища трудно може да се случи увеличаване на учителските заплати. Това показва по какъв начин правителството се отнася към образованието", каза още Миков.

Той отбеляза и процесите в здравеопазването като изключително тревожни. "Абсурдно е в една европейска и социална държава да изисква майките да си плащат като на хотел, когато са заедно с децата си в болницата. Това е абсурдно и ще търсим решение с което държавата и здравните заведения да поемат решаването на този елементарен въпрос. Когато родителите нямат възможност да плащат, децата на една или две години в какви условия ще се лекуват ?", категоричен бе Миков.

Той обясни, че на днешното заседание на ИБ на БСП е обсъдена и ситуацията в ЕС. „Вестта, че 6 държави практически денонсират Шенген, трябва да бъде предмет на спешно обсъждане и на българското правителство. Преди Коледа поставихме въпроса какво ще плаща България от тези 2,5 млрд. лв. за Турция и колко сирийски бежанци ще приема България в рамките на приетия план. До момента няма ясни отговори на тези въпроси. България, Румъния и Хърватия предвидени ли са като 2-ра буферна зона срещу бежанската вълна. Хубаво е как показваме как пазим границите на България пред Камерън с парите на българския данъкоплатец, но настояваме правителството да помисли и за европейска солидарност", посочи още соцлидерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай