Миков: БСП търси подкрепа за вот на недоверие

Миков: БСП търси подкрепа за вот на недоверие | StandartNews.com

Тази седмица БСП ще потърси за разговори парламентарните групи, които не са в управляващото мнозинство, за обсъждане на вот на недоверие към правителството. Това заяви лидерът на социалистите Михаил Миков в централата на партията. По думите му е важно дефинирането на границата управляващи и опозиция.

„Има редица политики на правителството, които предизвикват недоволство, критичност, кризисност. Освен здравеопазване, демографската политика, очертава се и невъзможността на правителството за справяне с престъпността", изясни социалистът. Той допълни, че от БСП ще следят увеличението на данъците в общинските съвети. "Управляващите се притесняват от големият дефицит, който се формина в общините. Ние ще искаме пълна информация в кои общини се формират тези дефицити, тъй като има риск, по политически причини, правителството да подпомага само някои общини", каза още той. Миков бе категоричен, че натрупването на половин милиарден дефицит е сериозен риск за бюджета на страната.

Червеният лидер допълни още, че в момента протичат събрания във всички основни партийни организации. "Обсъдихме функциите на организационните съвети в Хасково, Пазарджик и други големи областни градове и смятаме, че това ще доведе до оздравяването на организационните съвети", каза още той.

Лидерът на БСП изказа своите съболезнования на турското правителство по повод днешния терористичен акт на площад Султан Мехмед.

По повод идеята БСП да излезе с обща президентска кандидатура с други леви партии, Миков коментира: "Разговорите с други партии не са спирали. Разговори на първо място в рамките на БСП, а и с други леви формации". Според него говоренето за президентските избори не трябва да замъглява главните проблеми пред страната. „Това е процес, който някои се опитват да изместят още от началото на годината, той ще се случи в БСП след конгреса. За нас важното е политиката, опозиционното поведение и създаване на ясни алтернативи на днешното управление на неолибералния модел, моделът на либерална демокрация, излизащ често извън рамките на конституцията", каза още соцлидерът.

"Най-важното е какъв президент иска България и какъв президент може да възстанови авторитета на президентската институция. Трябва да е човек, който да не се включва във вътрешнополитически спорове", категоричен бе соцлидерът. Той подчерта, че няма друг президент като сегашния, който "по такъв брутален начин да атакува правителството". "Ако ще избираме някакъв такъв, ние няма да участваме", заяви лидерът на БСП.

Той допълни още, че АБВ и други партии трябва да се изяснят ще има ли обща кандидатура в рамките на управляващото мнозинство. "Видяхме тяхната колаборация по време на местните избори, да видим как ще се получи по отношение на предстоящата кампания, но столовете за президент и вицепрезидент са само два", каза още той.

На въпрос дали ще се кандидатира отново за лидер на БСП, Миков отговори: „ще реша. Когато реша, ще ви кажа. Това зависи от оценката и желанието на партийните организации и членове на БСП за курс и политика на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай