Микола Балтажи: Случилото се в Украйна не бе случайно

Микола Балтажи: Случилото се в Украйна не бе случайно | StandartNews.com

София. "Много се преосмисля ситуацията в Украйна, защото за мен като дипломат винаги е било важно украинският народ да си реализира мечтата за европейско бъдеще, но всъщност това, което стана в края на ноември - да се отложи спогодбата с ЕС, за нас, дипломатите, бе голяма изненада". Това заяви украинският посланик в България Микола Балтажи в предаването "Седмицата" по "Дарик".

 

Посланикът обясни, че украинският народ е желаел спогодбата да бъде подписана и до последно очаквал това да стане. „Не беше случайно това, което стана в Украйна. 55-65% от украинците искаха да бъдем част от ЕС и решението да се отложи подписването беше изненада", коментира още той.

 

„Смятам, че Украйна по-силно трябва да си защитава интересите, но трябва реално да се действа в тази посока", обясни Балтажи.

 

Има много спекулации за убийствата на Майдана, каза още украинският посланик у нас, но не пожела да коментира подробности. Той обясни, че е имало стребли както по полицаи, така и по граждани, но тепърва ще се изяснява ситуацията.

 

„Имаме легитимна власт в Украйна, има изпълняващ длъжността президент, има и правителство, има председател на парламента. Имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт". Това бе коментарът на Балтажи по повод временното управление на Украйна в момента.

 

По повод напрегнатата ситуация в Крим посланикът обясни, че в момента има засилено военно присъствие. Там незаконно се намират военни поделения на Руската федерация, допълни той.

 

Референдумът трябва да се провежда в съответствие с конституционните форми, които обаче не позволяват такъв референдум да се обяви от Крим, коментира още посланикът.

„Все пак теоретично е възможно с решение на Радата да се проведе референдум за Крим, но мисля, че това не е най-добрият път за защита на интересите на рускоговорящото население в Украйна. Най-добре е да се разговаря с Руската федерация, дипломатическите отношения не са прекъснати, но ние нямаме контакти повече от седмица, защото Русия не признава сегашното правителство", допълни още той.

 

Позицията на украинското правителство винаги е била - вместо да се реализират такива скъпи проекти, е по-добре да се съсредоточи внимание и усилие в това да се обнови украинската газопреносна мрежа, каза Микола Балтажи за "Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай