Mихаил Константинов: Изборите - най-късно на 23 май

Има две дати, първата е на 23 март

Mихаил Константинов: Изборите - най-късно на 23 май | StandartNews.com

 

Последната дата за вот е 23 май. Това коментира пред Канал 3 математикът Михаил Константинов, който е в Управителния съвет на „Информационно обслужване“.

По думите му изборите се очертават догодина, като има два варианта за датата – 28 март или 23 май. Според него не е възможно да бъде на 28 май, тъй като за да бъдат спазени сроковете по Конституция, това трябва да стане най-късно на 23 май. Естествено , ако НС не вземе решение за отлагане на изборите.

Той даде пример с вота във Франция на 15 март, когато са се заразили десетки хиляди хора, а след това вторият тур бил отменен.

Ако ще правим избори догодина, трябва да е при много специален режим, каза Константинов. Поясни, че има опасност да се нарушат конституционните права на избирателите болни от COVID -19  или под карантина. По думите му на вота догодина ще гласуват между 2 и 3 ,5 млн. души. Той даде за пример частичните избори тази есен, когато се спазвали епидемичните мерки, но тогава мащабите на епидемията не били така големи.

Сега обаче на ден умирали между 100 и 150 човека. Според него депутатите трябва да вземат решение, какво се прави при тежка обстановка и със закон да се ограничат някои права. Въпреки това той поясни, че Конституцията е над всичко и със закон това не може да стане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай