Михов вади вноската за НАТО от отбраната

Михов вади вноската за НАТО от отбраната | StandartNews.com

Таксата за членство на България в НАТО и разходите по мисии зад граница трябва да бъдат изведени като отделно перо, извън бюджета за отбрана, смята председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов (АБВ). По думите му към момента от сериозно недофинансиране от около 300 милиона лева страдат и проектите за преструктуриране на войската ни, заложени в Бялата книга. "Преките последствия от това са, че България не може да покрие ангажиментите си, поети към партньорите си от Алианса", посочи той. По думите му с предложената от него мярка ще може да се покрие недофинансирането в бюджета ни за отбрана, което е около 66 милиона лева за следващата година.

Генерал Михов посочи още, че секторът започва да страда и от отлив на кадри. "Има недостиг от около 2000 войници и сержанти и близо 700 офицери. Ситуацията се усложнява допълнително и от неяснотите около пенсионната реформа, които създават настроения сред офицерския състав за напускане на армията", каза той.

Недоволство от определените за военните средства изрази и министърът на отбраната в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай