Михайлова шеф на комисия в Страсбург

Михайлова шеф на комисия в Страсбург | StandartNews.com

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Искра Михайлова е на път да направи исторически пробив за България в Европейския парламент. Бившият министър на околната среда и водите най-вероятно ще заеме поста председател на Комисията по регионално развитие, съобщиха от Движението за права и свободи. Номинацията си тя получи от парламентарната група на АЛДЕ. Досега представител от България никога не е заемал шефския пост в комисия на Европейския парламент. Броят на българските евродепутати, които бяха избрани от ГЕРБ и БСП, не стига за заемането на подобни позиции в техните групи. Възможно е от квотите на ЕНП и ПЕС избраниците ни да получат по едно заместник-председателско място в комисията.

Очаква се Искра Михайлова да бъде избрана за председател на Комисията по регионално развитие на заседание на 7 юли. Така тя ще ръководи работата на 42-ма свои колеги. "За първи път ДПС ще има представители на такива позиции и това ще е висока оценка за проевропейската политика на ДПС", коментира евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Филиз Хюсменова. Тя пък от своя страна бе избрана за заместник-председател на политическата група на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент. Хюсменова има богат опит в ЕП и е трети мандат депутат.
Групата на АЛДЕ има и още едно предложение за председател на комисия. Либералите се надяват французинът Жан Артоа да оглави Комисията по бюджети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай