Местният парламент в Кърджали поиска пари за свлачищата

Местният парламент в Кърджали поиска пари за свлачищата | StandartNews.com

Декларацията за предприемане на спешни мерки за укрепване на свлачищата в селата Сипей, Енчец и Невестино гласува на последното си заседание местният парламент в Кърджали. Документът бе подкрепен от общинските съветници от ДПС и БСП. Против гласуваха съветниците от ГЕРБ с мотива, че „искане на „на сляпо" да се похарчат 9 млн. лв. без да има гаранция за окончателно решаване на проблема" не е приемливо.

Общинските съветниците приеха и експертния доклад за свлачищата, изготвен от учените от МГУ, който препоръчва спешни мерки за ограничаване на свлачищните процеси в селата Сипей, Енчец и Невестино.
С двата документа – декларацията и доклада, през следващата седмица кметът на Кърджали Хасан Азис ще търси контакт с председателя на Народното събрание, с президента, с премиера и с националния омбудсман, от които ще иска съдействие за разрешаване на проблема. Съдействие за тези срещи градоначалникът ще търси и от народните представители от ГЕРБ и ДПС Цвета Караянчева и Ердинч Хайрула.

Хората са в дълбока неизвестност дали държавата ще им помогне. Някои от тях са без дом от 6 месеца. Свлачищата „изяждат" по една къща средно на месец Все пак съм убеден, че надежда има. Въпреки това, нито един от тези пострадали хора не повдигна въпроса за предприемане на крайни мерки. Говоренето за гаранция е едно неуважение към пострадалите, към тяхната болка. За нас от първостепенно значение е да се помогне на хората, чиито домове са застрашени", заяви кметът на Кърджали.
След края на заседанието на Общинския съвет групата съветници от БСП разпространиха позиция до медиите, чрез която заявиха, че „не може да се прави политика от нещастието на хората в Сипей, Енчец и Невестино. Пред бедата трябва всички да са единни, а политическите различия да останат на заден план". Декларация до медиите изпратиха и от ГЕРБ. В нея подчертава, че е необходимо проектът и прилежащата към него документация да бъдат разгледани на Експертен консултативен съвет по геозащита към МРРБ.

Към момента близо 10 къщи в засегнатите от свлачищата села вече са разрушени и със сериозни нарушения на конструкцията, други 30 могат всеки момент да се срутят върху семействата, които живеят в тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай