Местан: Задава се опасно задкулисие (ОБЗОР)

Местан: Задава се опасно задкулисие (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лидерът на Движението обвини МВР в двоен стандарт

"Задава се едно много опасно задкулисие, което ще се крие зад един нов политически параван, паравана на идеологемата за по-добрите и за лошите и моралните цензури, които са си присвоили претенцията, че са носители на доброто, могат да правят каквото си искат, защото те са добрите, и това е проблем на българската демокрация". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на обвиненията на вътрешния министър Йордан Бакалов, че Движението има "трудно обясним ръст" на гласовете в някои области.

Той припомни, че по време на кампанията е предупредил, че се готви купуване на гласове в Хасково, където днес бе осъден мъж, който е плащал за гласове за Реформаторския блок. Местан направи анализ на изборните резултати, като посочи, че блокът - като сбор от всички партии в него, явили се на изборите през 2013-а година, отбелязва спад от 41 000 гласа в страната. Но в Хасково те имат ръст на вота от 12 пъти. Местан попита дали някой ще разследва този феномен, или "щом е в полза на добрите, всичко е наред". "Този нов феномен се определя от ДПС като десен морален абсолютизъм. Зад този параван се крият гласовете обаче от Хасково. Неслучайно водачът там е синът на местния кмет, който след като месец преди изборите заяви, че припознава ДПС, мина през опит да влезе в други листи и след неуспешен опит да регистрира инициативен комитет поднесе на Реформаторския блок ръст от 12 000 гласа, който ако е обясним, би трябвало РБ да са получили 3 800 000 гласа като национален резултат", коментира лидерът на Движението.

И посочи, че ДПС е единствената партия, която отбелязва ръст на гласовете в национален мащаб - 24%. "Тази сутрин чухме интересно изявление от вътрешния министър. Обръщам се към него, той визираше гласовете в село Галиче. ДПС в Галиче получава подкрепа от много години, в границата от 300 до 400 гласа. Например през 2009-а в това село сме имали 396 гласа, а 2014-а имаме 423 гласа", заяви още той. И отсече, че ДПС ще увеличава доверието сред ромското малцинство заради политиката, която води.

ДПС готово да подкрепи кабинет на малцинството

"Готови сме без условия, без участие с властта да дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството, но ще бъде категорична опозиция на безпринципна коалиция, с участието на крайни националистически формации". Това предложи днес лидерът на ДПС Лютви Местан, като подчерта неколкократно, че движението не иска участие във властта в замяна на гласовете на своите депутати. Целта е постигане на стабилност и управление с евроатлантически профил, обясни Местан.
"Бойко Борисов заяви, че не иска подкрепа от нас. А защо тогава има консултации утре? (б.а. - днес). За да бъдем ползвани като перде, пералня, параван, вода, в която Пилат Понтийски да си измие ръцете?. Ние ще отидем заради политическата култура, но знаем за какво иде реч", заяви той.

"Пред България има два лоши сценария. Най-лошият са нови избори, които ще доведат до икономически колапс на страната. По-лошият от най-лошия е безпринципно антиевропейско и антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти. Този сценарий е по-опасен от нови избори. Участието на крайно националистически формации във властта крие риска от разделение на нацията", посочи лидерът на ДПС. Това е причината той да предостави парламентарна подкрепа за еднопартиен кабинет на ГЕРБ с единственото изискване за ясна евроатлантическа програма.

Местан бе категоричен, че Движението за права и свободи ще бъде яростна опозиция на мнозинство, съставено с участието на крайни националистически формации с антиевропейска риторика. По думите му в общественото пространство се лансира правителство на ГЕРБ, Реформаторския блок и "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" и се правят опити това да бъде наложено като нормален съюз. "Но какъв нормален съюз е този между две партии от ЕНП и формацията, която казва: "Европа да си гледа работата"?, запита лидерът на ДПС. Според него се прави и опит Патриотичният фронт да бъде представен като нещо различно, по-добро от "Атака". "Патриотичният фронт е редакция, модификация на "Атака" и е малко по-опасен даже", смята той.

Излъскването на образа на националистическата формация и сатанизирането на ДПС са две цели, които биват преследвани с протестите срещу избрания от Кюстендил депутат от Движението Александър Методиев, както и чрез недоволството срещу други двама представители на ДПС - Четин Казак, избран от Габрово, и Илия Илиев, избран от Ямбол, обясни още лидерът на Движението. "Вълната срещу тримата не е случайна. Това е добре премислен сценарий за постигането на добра емоционална среда, в която да бъде направена възможна безпринципна коалиция с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт", каза още Местан. Припомняйки, че АБВ и "Атака" със също избрани депутати в райони, където резултатите им са доста по-ниски от цената на един мандат, лидерът на ДПС зададе въпроса: "Защо ГЕРБ и БСП не протестират в другите райони?". "Случаят с Александър Методиев е продукт на закона на ГЕРБ и БСП и заради това протестът не може да е срещу ДПС", отсече той. Местан припомни, че системата за разпределение на мандати е въведена от 41-ото народно събрание, когато на власт бе Бойко Борисов и не бе сменена от БСП в следващия парламент - въпреки настоятелните предупреждения на ДПС, че подобни аномалии са възможни. "Законът трябва да бъде променен и този път трябва да бъдем чути", призова Местан.

По думите му ГЕРБ са сменили методиката, за да могат да се "окичат с пробив в бастиони на ДПС". "По тази система нито една партия не може да спечели всички мандати в един район, дори и при наличието на само един глас за друга партия", разясни лидерът на Движението. В отговор на призивите на Мая Манолова Методиев да бъде оттеглен, Местан заяви: "На Мая Манолова малко повече скромност не й е излишна".

Има два лоши сценария за България

Лютви Местан, лидер на ДПС

За разпределението на мандатите:
Защо БСП и ГЕРБ се взират избирателно в Габрово, Ямбол и Кюстендил? Чухме позиция и на заместник-председателя на ГЕРБ, който каза, че протестират срещу мандата на Четин Казак в Габрово, защото с 3000 гласа ДПС сме имали един мандат, а те с 20 000 гласа са имали също само един мандат. Защо 3000 гласа за Четин Казак ви бодат очите, а не чух една дума срещу възможно най-голямата аномалия, пред която са изправени от ГЕРБ? В Силистра "Атака" има един мандат с 1425 гласа срещу 8005 гласа на БСП - 0 мандата, 21 007 гласа на ГЕРБ - 1 мандат. Защо не е проблем мандатът на "Атака" в Силистра? Защо съотношение 21 007 спрямо 1425 не е проблем, а съотношение 20 000 на 3000 на Четин Казак е най-големият проблем?

За купуването на гласове:
Задава се едно много опасно задкулисие, което ще се крие зад един нов политически параван, паравана на идеологемата за по-добрите и за лошите и моралните цензури, които са си присвоили претенцията, че са носители на доброто, могат да правят каквото си искат, защото те са добрите, и това е проблем на българската демокрация.

За съставянето на кабинет:
Има два лоши сценария за България днес. Най-лошият сценарий е незабавно да вървим към нови избори. Трябва да се намери формула за съставяне на правителство. Вторият - още по-лош, е да се състави безпринципно, антиевропейско, антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти. Този сценарий е по-опасен от нови избори. Участието на крайно националистически формации във властта крие риска от разделение на нацията. Някой се опитва да сложи динамит в основите на българското общество.

За анти-ДПС риториката:
"Не на ДПС" не е програма за управление, не е политически курс, не е европейска политика - това е криза на политическата идентичност, криза на политическото мислене.

За консултациите с ГЕРБ:
Под каква позиция се очаква ДПС да се яви на тези консултации - като парцал, пералня, параван, прикритие или вода, в която Пилат Понтийски ще си умие ръцете?

За Делян Пеевски:
Затваряме темата "Пеевски", ако нямате факти. Очаквам да се говори за него с факти, а не с езика на внушението. За него ще отворим темата, ако има факти. Ако нямате факти, дотук с темата. "Ако не сте подготвени, не ме занимавайте с темата. Ако питате защо Пеевски е в листите, това е идиотски въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай