Местан: Няма да подкрепим управление с ГЕРБ и Атака

Няма основание за касиране на изборите

Местан: Няма да подкрепим управление с ГЕРБ и Атака | StandartNews.com

София. Председателят на ДПС Лютви Местан коментира искането на НФСБ за касиране на изборите пред БНР:

"Няма основание за касиране на изборите. Трябва да изчакаме и доклада на международните наблюдатели, но касиране на изборите ще е абсолютно радикална мярка. Няма основание за такова действие, но това не означава, че нямаме критики към избирателния процес", заяви Местан и спомена незаконно напечатаните бюлетини в Костинброд, които по сведения на прокоратурата не са технически брак, както и некоректностите с тонерите за принтерите, използвани в избирателните секции.

"За касиране на избори ще се говори, само ако има неоспорими данни за смяна на вота", допълни Местан.

Лидерът на ДСП не потвърди информацията на предварителни разговори за съставяне на ново правителство и заяви, че ще изчакат окончателните резултати от ЦИК.

За възможността за коалиция а Атака, Местан каза, че това е напълно неуместен въпрос.

"С Атака имаме не само политически, но и ценностни различия. Атака не принадлежи към общото ценностно поле на българските партии. Искам да сложа точка на тези спекулации - под никаква форма не е възможна коалиция между Атака и ДПС. Всеки, който говори подобни недомислия, не познава идейната основа на ДПС. Това ще бъде абсолютно опорочаване на политиката и аз няма да участвам в такъв процес. Зад нашия вот стои душевеност и принадлежност към ценности, с които никой не може да си прави експеримент", каза Местан и призова към въздържане от подобни внушения.

По отношение на ГЕРБ, Местан заяви, че те заслужават пълната изолация, в която се намират в момената, и това отразява и желанието на гласоподавателите.

"С лидери като Борисов и Цветанов те не могат да излязат от тази ситуция. Българските граждани, първо с протести, а после и с вота си, показаха че ГЕРБ не е легитимен представител на техния вот."

"Политиката не е само аритметика. Отговорността за правителството ще бъде на мандатоносителите. Най-вероятно ГЕРБ ще бъде неуспешен. Очакваме да чуем проекта на БСП за управлението на България. Ако те предложат класически тип коалиция, при която се договарят властови позиции, ние няма да участваме", каза Местан.

"Очакваме позиция за излизане от тази икономическа и политическа криза. Ще дадем своя отговор, след като видим програмата на втория манданосител и това трябва да бъде национална програма. Ние ще вземем своето политическо решение и ще го обявим ясно пред вас и обществото", допълни Местан.

Местан отказа да коментира дали други политически сили биха се присъединили към подобен проект, но категорично заяви: "Ние няма да подкрепим управление с ГЕРБ и Атака. Не може да имаме официални разговори с партия Атака. Ще бъдем верни на мандата, който ни се даде от нашите гласоподаватели".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай