Местан: Нужна е външна подкрепа за реформите

Местан: Нужна е външна подкрепа за реформите | StandartNews.com

Кабинетът трябва да разчита на "външна подкрепа за някои реформаторски идеи" или "трябва да се откаже от всички теми, по които има вътрешнокоалиционно разминаване в името на коалиционния комфорт". Тази теза разви в сряда лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента. "Отказът от такива теми е равно на отказ от реформи", допълни той. Повод за думите му стана декларация на ГЕРБ, в която шефът на групата Цветан Цветанов заяви, че сегашният кабинет е показал, че "стабилно управление в България е възможно и без участието на ДПС".

Местан обаче посочи напрежението по определени теми между четирите партии, крепящи правителството. "Възможна е политика и на реформи, и на отговорно управление на реформите, но това не е по ресурсите на тази разноидеологическа коалиция", каза лидерът на Движението. Той посочи като проблем на коалицията, че две партии гласуваха "за" отпадането на плоския данък. "ДПС и занапред по теми, които са свързани с евроатлантическата насоченост на България, за интересите на малкия и среден бизнес, ще гласува отговорно. Това е разбирането ни за модерна опозиционност", каза Местан.

По-рано в декларация от името на ПГ на ДПС той припомни тезата, че ако ПФ продължи да бъде част от управляващата коалиция, "най-доброто решение ще бъдат нови предсрочни парламентарни избори". Основен момент от декларацията бе кървавият атентат в Париж. "Ние осъждаме всякакви видове прояви на тероризъм", каза Местан. И посочи, че "не трябва да се обвинява цяла религия заради извършването на престъпленията в Париж". "Всички сме жертви на терора и терорът няма религия", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай