Местан не одобрява промени в размера на минималния осигурителен доход на земеделци

Местан не одобрява промени в размера на минималния осигурителен доход на земеделци | StandartNews.com

София. „Предлагаме държавната политика да се насочи към разширяване на основата на осигурени лица, а не да се изтезават малкия брой осигуряващи се земеделски производители". Tова заяви председателят на парламентарната група на ДПС по време на обсъждането на Законопроект за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. в парламента. Той коментира предложението минималният месечен размер на осигурителния доход за земеделски производители и тютюнопроизводители да стане 420 лв.

"Това решение е не просто грешка, това решение е престъпно", каза той.

„В него има доста притеснителни текстове, които се надявам да бъдат коригирани. Действително реформи в системата на държавното обществено осигуряване е необходим. Въпросът е с какви стъпки и имаме ли елементарна социална чувствителност – дали всички стъпки са социално поносими за всички засегнати", посочи Местан.

В законопроекта е драстично увеличение на минималния осигурителен доход и тази цена е неплатима от малките земеделски производители. За 2014 г. земеделските производители и тютюнопроизводители са се осигурявали на 240 лв., а с предложените промени минималният осигурителен доход ще е 420 лв., изтъкна той.
По думите му през 2104г. дължимите от тях месечни удръжки са в размер на близо 83 лв., а с предложеното изменение те ще достигнат 143лв.

„Нали се бяхме разбрали в условия на криза, че няма да увеличаваме данъчната и социална тежест? Защо избрахте да накажете малките производители?", попита Местан.

„Предложението ми е да подменим текстовете с политическо съгласие, да не ни се налагаме да ги променяме под напора на неизбежния протест на земеделските производители", каза още той. „Това ваше предложение е неудържимо, смятам, че то трябва да се промени и ще се промени. Не плаша с протести, но протести ще има и под напора на тези протести, ще трябва да променим тези текстове", допълни още лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай