Местан: ДПС застава плътно зад програмата на Орешарски

Местан: ДПС застава плътно зад програмата на Орешарски | StandartNews.com

София. "Парламентарната група на ДПС и партийните структури на ДПС застават плътно зад управленската програма на Пламен Орешарски", каза пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан след среща в парламента с премиера Орешарски.

„Г-н Пламен Орешарски и почти целият Министерски съвет представиха проекта за програма на правителството пред парламентарната група на ДПС, централното оперативно бюро. На това представяне бяха поканени всички 28 областни председатели на ДПС. Проведе се неформална дискусия, имаше много въпроси и бележки. Резултатът от презентацията е, че ПГ на ДПС и партийните структури на ДПС застават плътно зад управленската програма на Пламен Орешарски", заяви Местан.

„Имаше идеи, с които да се допълни тази програма. Имаше предложение програмата да бъде допълнена с нарочен раздел, в който да се отрази държавната политика за постигане на балансите в българското общество в тези месеци на конфронтация", каза лидерът на ДПС.

"Трябва да има много ясни акценти на държавната политика за съхраняването и развитието на етническия модел в страната. Поискахме в програмата да има такъв раздел – и то не като някакъв изключителен интерес на ДПС, а като тема, която се разполага плътно в полето на българския национален интерес", каза още Местан.

„Много от колегите изразиха тревога, че като цяло разбираемият протест на българските граждани от време на време се трови с антидемократични послания, които би трябвало да притесняват всички, в това число и огромната част от протестиращите. Не вярвам протестът като цяло да стои зад лозунги като „турците вън", заяви Лютви Местан.

Той съобщи, че не е обсъждан въпрос за смяна на областни управители на ДПС, срещу които има огромно недоволство и посочи: „Не сме съгласни с призива „турците вън", защото областните управители на ДПС са равноправни български граждани. Ако някой продължава да застъпва разбирането, че определени властови нива трябва да продължават да бъдат забранени територии на определена група български граждани заради това, че те са различни по етнически произход и религия".

На въпрос дали ще има смяна на областните управители с български имена, но излъчени от ДПС – например Емил Иванов, Лютви Местан отговори: „Имах възможност да коментирам назначението на Иванов. Бих искал всеки да е в състояние да поеме такъв ангажимент, какъвто аз още тогава поех. Ако има едно доказателство за извършено престъпление или грубо нарушение, извън внушенията и обвиненията, съм готов да поема своята политическа отговорност. Говорите за едно лице, което е било избрано цели два пъти за кмет пряко от своите избиратели, два пъти избран за народен представител".

"Въпросът за увеличението на минималната работна заплата ще се обсъди на Тристранен съвет, който се надявам да бъде възстановен. Категоричната позиция е към увеличаване на минималната работна заплата, но въпросът за размера и от кога трябва да се реши в диалог със социалните партньори – синдикатите и работодателите. Волята е в тази посока", каза още председателят на ДПС.

Местан посочи още, че мястото на ГЕРБ за заместник-председател на Народното събрание им е гарантирано от правилника и това е тяхна воля. „Защо ГЕРБ председателстваха над 2/3 от парламентарните комисии в 41-ото Народно събрание при положение, че имаха под 50% от общия брой народни представители", попита Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай