Местан: Бежанската криза задава като императив разширяването на ЕС

Местан: Бежанската криза задава като императив разширяването на ЕС | StandartNews.com

Имаме много ясна позиция, че проблемът може да се реши с принципа на солидарността, чрез реална стратегия за разпределение на тежестта на бежанската криза върху всички държави от Европа.Това коментира в Кърджали лидерът на ДПС Лютви Местан. Той пристигна в града по случай празника Курбан Байрам и участва в сутрешната молитва в централната джамия.

Според Местан бежанската криза е и шанс."Кризата задава като императив разширяването на ЕС към Западните Балкани и Югоизточна Европа.Убедени сме, че Западните Балкани извън ЕС биха генерирали повече проблеми, несигурност и нестабилност за ЕС, ако не са част от общността", подчерта още политикът и посочи, че вече става ясно, че без да са членки на ЕС, Западните Балкани са част от решението на бежанския проблем.

По думите на лидера на ДПС решението не е в телените мрежи и огради.„Затворен ЕС е мъртъв.Европа на свободата, демокрацията и хуманизма трябва да реши този въпрос чрез солидарно поемане на тежестта на бежанската криза", коментира също в Кърджали Местан.

Той подчерта, че ДПС е за дългосрочна стратегия, която предполага решаване на проблема в Сирия и на въпроса с Ислямска държава."Докато не се реши проблема в Близкия изток, бежанският поток няма да секне. Европа трябва да излезе от говорене в различни посоки, да има ясна стратегия, която да включва и временна мярка за решаване на въпроса с хуманитарната криза", каза Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай