Мерджанов: Станишев е ключов фактор за съгласие между ЕНП и ПЕС

Мерджанов: Станишев е ключов фактор за съгласие между ЕНП и ПЕС | StandartNews.com

София. "Не виждам проблем в редиците на БСП за това, че лидерът ни Сергей Станишев трябва да обърне сериозно внимание на ангажиментите си като президент на ПЕС и да води европейската политика на партията в ключов момент". Това заяви председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов в ефира на БНТ. По думите му Станишев е лидер на европейските социалисти и носи отговорност за воденето на политиката на ПЕС и на европейско ниво. „Отговорностите, с които той се е нагърбил, са важни както за България, така и за Европа. Воденето на европейската политика на социалистите от българин дава и немалко шансове за страната ни. Да не забравяме каква степен на съгласие е постигната между европейското социалистическо семейство и ЕНП, което се случи с водещата ролята на президента на ПЕС Сергей Станишев", каза още председателят на ПГ на КБ.

На въпрос, свързан с договореностите, постигнати по време на консултациите в петък за определяне на предстоящата дата за национални избори, Атанас Мерджанов заяви, че това, за което е постигната договореност, е една полезна стъпка, в следващите политически консултации при президента, окончателно трябва да оформят крайния резултат на едно обозримо бъдеще. „В крайна сметка всички ние договорихме нещо много разумно и полезно. Най-важното в момента за държавата е да се подходи с разум и резултати от политическите консултации", каза той.

Според Атанас Мерджанов всякакви сметки и спекулации за това, какво ще се случи след изборите са прекалено ранни. „Както преждевременното коалиране, така и всяка политика на изолация са достатъчно вредни. БСП и КБ винаги са били последователни, верни и предвидими партньори в отношенията си с други политически формации. В случаите, когато са участвали във властта. Може би от това ние сме били потърпевши и трябва да си изведем съответните изводи, но по никакъв начин не смятаме да сменяме своя нрав по отношение на нашата последователност и предвидимост, защото българските граждани очакват сигурност", категорично заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай