Петък,

Мерджанов: БСП няма тайни договорки

От: Failed to load user -
A
A
A

София. "Кабинетът Орешарски ще бъде гласуван във вторник", потвърди Атанас Мерджанов от БСП в студиото на „На светло с Люба Кулезич" по Нова ТВ.

Мерджанов заяви, че сега всички политици имат шанс да успокоят политическите страсти с работещи правила и с поведение, което да вдъхва увереност и доверие във всички. Запитан дали си дава сметка какво ще платят, ако направят тайни договорки с „Атака", Мерджанов отговори: „Тайните договорки винаги са криели определени рискове". По думите му обаче правителство, съставено чрез тайни договорки, няма как да бъде трайно.

"Всички консултации, които се правят със Станишев и Орешарски, са достатъчно публични и явни", категоричен бе Атанас Мерджанов. Той поясни, че такива консултации вече са направени с ДПС. Предстоят такива с представители на Атака, движение Модерна България, както и с представители на бизнеса и гражданското общество.

Мерджанов изрази увереност, че правителството ще бъде гласувано още във вторник. Запитан кой ще им даде липсващия 121-ви глас, той отвърна: „А защо трябва да бъдат точно 121 гласа?"

"Усилията ни ще бъдат насочени преди всичко към хората, бизнеса и възстановяване на държавността", добави той и поясни, че ще бъдат разработени нови мерки за социално подпомагане. "Предлагаме коренно различна политика по отношение на доходите", категоричен бе Мерджанов и изтъкна, че КБ вече е вкарала в Народното събрание предложението помощите за майките да бъдат увеличени от 240 на 310 лв.

Мерджанов подчерта, че изборните резултати са показали, че българските граждани не искат ГЕРБ да управлява отново. Той не пропусна да отбележи, че ГЕРБ са забравили за доходите на българските граждани цели 3 г. и половина. "Това беше целенасочена политика", добави депутатът. Той напомни, че ГЕРБ са обещали 3 основни приоритети - влизането в еврозоната, в Шенген, и средно европейските доходи на българските граждани. Според Атанас Мерджанов има крещящо разминаване на това, което обещаха от ГЕРБ и това, което са изпълнили.

"Плащаме си за своите грешки и най-вече за искреността към избирателите. Каквото сме обещали, това сме направили", заяви Димитър Главчев от ГЕРБ. Изказването му бе в отговор на въпроса „За какво си плаща в момента ГЕРБ?"

"Казахме, че няма да влизаме в безпринципни договорки. Виждате, че това се случва, независимо че най-вероятно ще останем в опозиция. Казахме, че дори и да сме в опозиция, ще подкрепяме части от програмана на програмното правителство, във всичко, което е в полза на избирателите като повишаване на доходите", поясни още Главчев.

Той коментира и острите отношения между политиците, особено в последните дни, когато стартира процедурата за съставяне на новия кабинет.

"Колкото до личните отношения между политиците, те трябва да се запазят в личен план добри. Но все пак политиците са пратени от избирателите. И те трябва основно да защитават правата на тези, които са ги изпратили в парламента. Това обаче не означава, че те трябва да имат зверски отношения. Аз не приемам това, което се случва в парламента в момента, но тона не го задаваме ние", категоричен бе Главчев.

По повод смяната на обещанието на БСП в хода на изборите и съставянето на новия кабинет, Главчев заяви: „Не би трябвало политическа сила да предлага на избирателите едно нещо преди изборите и после да го подменя в началото на управлението, което й предстои, както се вижда".

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички