Събота,

Медии издирват Борисов в САЩ! Той се оказа в България

От: Иван Ангелов, сн. БТА, архив -
2115
Медии издирват Борисов в САЩ! Той се оказа в България
A
A
A

Бойко Борисов е в България, а не на посещение в Съединените щати, каквито слухове се носят в последните дни, съобщава Епицентър.бг.

Тази сутрин пред Нова телевизия шефът на т.нар. Антикорупционен фонд Бойко Станкушев направи поредната инсинуация по въпроса.

“Бойко Борисов лети тайно до САЩ. Засега е ясно, че ще е отвъд Океана 4 дни. Самолетният билет е купен в сряда или четвъртък, но всичко около неофициалното съобщение се пази в дълбока тайна дори от най-високопоставените гербери”, написаха медии без да проверят фактите.

Нищо от това не е вярно. Борисов е в София и работи в централата на ГЕРБ с екипа си, установила проверка на Епицентър.

Междувременно тема на всички разговори около него са шансовете и вариантите за съставяне на правителство.

Както преди изборите така и след тях Борисов е убеден, че правителство ще има. И дава формулата за това: Идеалното правителство е това, зад което имаш 130-140 депутата поне, това е стабилно правителство. Това може да се постигне само, когато първите две (формации) се разберат.

Борисов държи на тезата си, че всички лидери трябва да направят крачка, "за да направим правителство".

Вариантите са различни - или правителство с политическа окраска, или експертен кабинет. Хоризонтът му също може да варира - до няколко месеца, до местните избори или с проекция за цял мандат.

Възможен вариант е и програмно правителство с 5-6 приоритета, след изпълнението на които да прекрати своето съществуване. Тук аналогията е с правителството на Димитър Попов, което в края на 1990 година събра непримиримите врагове БСП и СДС, за да стартира страната икономически реформи. Да, цената ще бъде висока за участващите, но цената за държавата би била още по-висока, ако пак няма правителство.

В следващите седмици първата политическа формация ГЕРБ-СДС е изправена пред труден избор - да състави на всяка цена кабинет, правейки безброй компромиси или да гледа хоризонта на местните избори, които са след броени месеци.

ГЕРБ и лично Борисов направиха своите стъпки към компромис - от една страна за съдебна реформа и от друга страна - правителство без основни лица на ГЕРБ, докато това не се чува от нито една от другите партии.   “Ако си победител и лидер на партия и да не станеш премиер е компромис. Трябва да се намери компромис от всички и между първите две партии да се направи възможно най-доброто правителство, ако не може да се намери решение с останалите”, заяви Борисов в последното си интервю преди вота и продължава да държи на тези си думи.  Борисов напомня още нещо: “Ако няма мнозинство, бюджет няма да може да бъде приет и директно ще се фалира държавата”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com