Четвъртък,

Мая Манолова положи клетва като омбудсман

От: Администратор -
2159
Мая Манолова положи клетва като омбудсман
A
A
A

Мая Манолова положи клетва като омбудсман. След полагането цяла пленарна зала ръкопляска, а депутатите от БСП дори станаха на крака. "Няма да чакам хората от най-отдалечените места да стигнат до София и да почукат на вратата ми, ще посрещам проблемите на място", каза пред журналисти новоизбраният омбудсман.

На въпрос защо мандатът ѝ ще започне с обиколка из страната, Манолова обясни, че е обещала да бъде активен омбудсман, който ще отиде във всеки град и село, за да чуе проблемите на българските граждани. „Ще действам превантивно и няма да чакам хората от най-отдалечените места да стигнат до София и да почукат на вратата ми. Ще посрещам проблемите на място - нормално е да започна с обиколка из страната", допълни още тя. Манолова обясни, че по този начин ще може да формулира най-важните за българите приоритети, с които ще започне своята работа през следващата година. "На дневен ред ще бъде това, което вълнува хората, а не това, което академично съм си намислила", посочи тя.

Във връзка с това какво вълнува хората, Манолова заяви: "Пред скоба ще извадя проблемите на най-уязвимите социални групи, на хората, които имат най-голямо социално страдание - хората с увреждания, децата в риск, социално слабите". Мая Манолова допълни, че през последните два месеца, след избора ѝ за омбудсман, към нея са се обърнали десетки граждани по телефона, чрез имейли и писма. "Проблемите, които те поставят, са очаквани. Свързани са с проблеми на животновъди, които имат проблеми с администрацията, хора, които не могат да получат енергийни помощи за предстоящата зима, за проблеми с мобилните оператори, банките, частните съдебни изпълнители. Очакванията към мен и работата ми наистина са огромни – за това, че буквално с летящ старт от първия ден ще започна да работя с решаването на проблемите им. Не мисля, да ги разочаровам, няма да губя и минута. Още не съм решила дали ще започна с приемна в София или някъде в страната, но хората, които вече са дали заявка, че искат да дойдат в първия ми работен ден, не са малко. Надявам се, че поне част от техните проблеми да решим незабавно", каза още тя.

Манолова уточни, че все още не е решила дали ще започне обиколката си преди или след местните избори, тъй като  ако изборите не са били сега, е щяла да започне от Северозападния регион, от където има покана от неправителствени организации. "Много внимателно ще преценя дали по някакъв начин няма да окаже влияние, макар и нежелано от мен, върху местния вот. По-вероятно е да започна с приемната си в София, но това е въпрос, който предстои да бъде уточнен", допълни още тя.

Мая Манолова е категорична, че съвместната работа с парламента не свършва до тук. „Ще поставям пред вас важни за гражданите теми – правозащитни, социални, здравни. Ще внасям промени в законите, които се отнасят до правата на българските граждани", поясни тя. Манолова обеща, че първите й стъпки и първите седмици ще преминат в срещи с българските граждани, не само в приемната й в София, но и в цялата страна. „Започвам мандата си с обиколка из България, защото ще бъда омбудсман в действие. Но винаги ще бъда тук, когато се обсъжда важен за гражданите закон или правозащитна тема. Затова днес ви казвам „Довиждане", а не „Сбогом", заключи Мая Манолова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички