Марковска се защити в парламента

Сигналът срещу мен е донос, изчистих името си каза зам.-шефката на ВАС

Марковска се защити в парламента | StandartNews.com

София. Анонимният сигнал, подаден срещу мен в Народното събрание, е просто един донос. Това заяви зам.-шефката на Върховния административен съд Венета Марковска пред депутатите от правната комисия. Ден, след като бе избрана за член на Конституционния съд, Марковска сама поиска изслушването пред ресорната комисия, за да изчисти името си. Тя отхвърли всички обвинения в анонимката.

Марковска предостави на законодателите документи от всички компетентни институции, че срещу нея не са водени административни или дисциплинарни производства. Тя показа удостоверения от Висшия съдебен съвет, Върховния административен съд, Върховна касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура.

Всяка година декларирам имуществото си в Сметната палата и до момента не е установено никакво несъответствие, каза Марковска. Тя категорично отхвърли твърденията от сигнала, че е оказвала въздействие върху ръководството на МВР заради пътен инцидент с Георги Георгиев. Соцдепутатът Янаки Стоилов попита дали е ясен авторът на сигнала срещу съдия Марковска. Шефката на правната комисия Искра Фидосова отговори, че той е подписан от лице на име Георги Тонев Колев, но писмото било без адрес за обратна връзка. Имало само пощенски код и номер на пощенска кутия. "Искахме да установим контакт с лицето", каза Фидосова. И обясни, че затова помолила "Български пощи" да проверят кода. От пощите отговорили, че данните са несъществуващи.

Смятам, че изчистих името си, каза Марковска пред журналистите след изслушването.

Заради анонимката говорителят на Европейската комисия Оливие Байи заплаши България с изготвянето на нов междинен доклад.

"Изборът на конституционни съдии е проведен напълно по правилата. Ако има съмнение за качествата на някой от кандидатите, следва те да бъдат установени", коментира в Пазарджик парламентарната шефка Цецка Цачева. Българските институции трябва много сериозно да възприемат посланието на Европейската комисия за допълнителен доклад преди края на 2013 г. заради избора на членове на Конституционния съд, каза президентът Росен Плевнелиев. Министърът на правосъдието Диана Ковачева препоръча на Марковска да изчисти името си, преди да положи клетва следващата седмица.

Парламентът трябва да отговори на Брюксел за избора на конституционни съдии, заяви в Русе МВР шефът Цветан Цветанов. Всеки един от кандидатите е представил необходимите документи и бе изслушан в Народното събрание, коментира вицепремиерът. Той обясни, че парламентът и правната комисия са качвали всичко на сайта на НС, за да покажат прозрачността в избора. Предполагам, че Народното събрание също ще изпрати писмо, с което да обоснове избора на конституционни съдии, каза Цветанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай