Марковска се пенсионира

Марковска се пенсионира | StandartNews.com

София. Съдия Венета Марковска се пенсионира. Новината съобщи самата тя часове преди СДС да обяви официално кой ще бъде наследникът й за конституционен съдия.

"В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, но за да няма повече спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия", заяви пред "Фокус" Марковска. Тя добави, че вече е подала молба за пенсионирането си.

"Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен, и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта", допълни Марковска.

Решението й да се пенсионира на практика дойде след като напусна ВАС и остана без работа.

С оттеглянето на Марковска се вижда краят на сагата около новите конституционни съдии от квотата на парламента. Тя така и не успя да встъпи в длъжност, въпреки че бе избрана с гласове на ГЕРБ, БСП и ДПС. Името й беше замесено в скандал за търговия с влияние, който стигна до Брюксел. Това накара премиера Бойко Борисов да я помоли да се отегли. Тя обаче не направи това и президентът Росен Плевнелиев бламира заклеването й като конституционен съдия.

В понеделник премиерът обави, че ГЕРБ ще подкрепи кандидат, предложен от Синята коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай