Марковска отложи клетвата си

Трябва да има ясни процедури, заяви Цветанов

Марковска отложи клетвата си | StandartNews.com

София. "Венета Марковска е отложила полагането си на клетва и е сезирала прокуратурата, за да бъдат проверени всички сигнали". Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ.
"Ако ни бъде възложено от прокуратурата, ще продължим и ще направим проверка или ако има нещо, което е сезирано до прокуратурата към момента – тя да се произнесе в кратки срокове", допълни той. Според него от тук нататък всичко по случая Венета Марковска е въпрос на нейно лично решение.

В неделя премиерът Бойко Борисов призова Венета Марковска да се оттегли.

"В България има институции, които имат отношение, когато един човек се обърне към тях. Когато гражданите са се обръщали към МВР, ние винаги сме реагирали адекватно", каза пък МВР-шефът. Той обясни, че има писмо, което е входирано в министерството и се извършва проверка.  Цветанов уточни, че за сега няма нещо, което да може да бъде обявено публично.

"Когато човек има богат професионален стаж и в него няма нещо, което да е провокирало обществен или професионален дебат - Венета Марковска е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), ако погледнем – обемът работа и компетентността й като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността й като зам.-председател на ВАС, отколкото като конституционен съдия", коментира вицепремиерът.

МВР шефът допълни, че от тук нататък трябва да са ясни всички процедури, които дават допълнителна гаранция за прозрачност на всеки един избор, който е направен или предстои да бъде направен. "След това може да има интерпретации", каза още Цветанов.

Марковска: Обмислям дали да се оттегля

"Все още не мога да отговоря дали ще се оттегля. Обмислям този въпрос, но категорично заявявам, че не мога да нося вина за твърденията в анонимния донос, тъй като са клеветнически и неверни", заяви Венета Марковски. Тя допълни, че като съдия във Върховния административен съд, където се разглеждат дела с огромен материален интерес, очевидно е засегнала нечии интереси. "Както знаете едната страна винаги е губеща и търси начини да си отмъсти", коментира Марковска пред агенция "Пик". Според нея освен материални интереси са засегнати и политически интереси, предвид това, че години наред била ръководител на колегията, в която се разглеждат всички изборни дела.

"Вече се установи и не е тайна кои лица в парламента извадиха на показ един анонимен донос, който се отнася най-вече до трети лица, без да има каквито и да било доказателства към него", каза още Марковска. Тя очаква всичко от някои депутати и политици, "наблюдавайки в годините начина им на действие и поведение, от което се отвращава цяла България".

"За тях доносът и клеветата са инструмент на действие и начин за разчистване на сметки. Като човек на закона аз вярвам в него и е под моето достойнство да отговарям на недоказани твърдения. Правото почива само на факти и доказателства и аз ще се придържам съм него, както съм го правила от първия ми ден в съдебната система", подчертава съдия Марковска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай