Мария Габриел върна празна папка на Румен Радев

Габриел очаквано върна неизпълнен първия проучвателен мандат

Мария Габриел върна празна папка на Румен Радев | StandartNews.com

Номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел очаквано върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Румен Радев. Тя пристигна в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

"Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза тя пред държавния глава.

Габриел заяви, че след всички проведени разговори смята, че "ситуацията в страната е критична и имаме нужда от власти, които да работят, така че гражданите да имат доверие в тях".

Уточни, че различията с БСП са станали явни на много ранен етап. Водейки разговорите с другите партии обаче е станало ясно, че може да се намерят обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което да поставя приоритет хората и евроатлантическата ориентация.

Каза, че вижда много силна заявка за конституционно мнозинство. Благодари на парламентарните групи на ДПС, ИТН, които са застанали зад нея.

Заяви още, че в последните 48 часа е станало ясно, че може да има основа на стабилно правителство от разговорите на първата и втората политическа сила.

"С взаимни отстъпки в името на една цел - България да има редовно правителство, с ясни принципи, цели и отговорности", каза Габриел.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Историческо! България за първи път с двама министър-председатели

Тя информира президента, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се съгласили, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Има съгласие да се излъчва министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип, законодателна и управленска програма, много ясно заявени отговорности.

"Пътят, по който сте се насочили изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество", каза от своя страна Радев.

Той увери, че в рамките на следващите дни ще връчи втория мандат на следващата по численост парламентарна група. Призова парламентарно представените партии да не бавят приемането на бюджета и важните закони, защото те се очакват от българските граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай