Историческо! България за първи път с двама министър-председатели

Тежката политическа криза го налага

Историческо! България за първи път с двама министър-председатели | StandartNews.com

За първи път България ще има не един, а двама премиери, които ще се редуват на ротационен принцип, стана ясно след съвместно изявление на номинираните за поста Мария Габриел от ГЕРБ-СДС и Николай Денков от „Продължаваме промяната-Демократична България“. С това се слага началото на качествено нов период в българската политика, като надеждата е да се осигури постепенно излизане от продължаващата вече повече от две години тежка политическа криза.

Реализирането на тази нова идея за управление на държавата ще се състои с втория мандат, който ще бъде връчен от президента Румен Радев за съставяне на кабинет. Първоначално, за период от 9 месеца премиер ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел негов вицепремиер и министър на външните работи. След това за същия период ролите ще се сменят, като Габриел ще заеме министър-председателското място, а Денков ще е неин заместник. Конкретен портфейл за Денков засега не се посочва.

"Ясно е, че ситуацията е изключително трудна, след пет поредни избора и в настоящето Народно събрание имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава опасност да отидем на шести поредни избори без ясен резултат. Ясно е, че трябва да се търси друго решение", каза Денков в изявлението пред медиите.

"Трудно е да се реализира първият мандат с подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма и на състава, който след това може да бъде прецизиран. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип“, обясни номинираният от ПП-ДБ.

Според него мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. „Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма", каза той.

Самата Габриел каза, че иска да запазя ролята си на човека, който води преговорите. Тя благодари на всички партии, участвали в разговорите за сформиране на кабинет.

„Стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа. Искам да благодаря на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които в последните дни с разум, а не емоция, заедно с мен и акад. Денков участваха, за да получим днешния документ“, заяви тя.

Габриел представи съвместната декларацията, върху която двете формации са работили заедно – „Декларация за национално отговорно управление“. За изпълнението ѝ ще бъде търсена парламентарна подкрепа. 

В декларацията е посочено още, че се подготвят промени в Конституцията, включително такива, засягащи Прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Мария Габриел трябва да върне днес в 15:00 ч. първия мандат на президента, очаква се да представи и състав и структурата на кабинет, с първия мандат. До момента имена на министри не са съобщавани, но е възможно тя да даде на Румен Радев празна папка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай