Мария Габриел - българският Марио Драги

Тази роля пасва изключително добре не на як мъж, а на фина дама

Мария Габриел - българският Марио Драги | StandartNews.com

Кой е българинът, който като Марио Драги в Италия може да отиде при всеки от воюващите партийни лидери и да потърси съгласие за кабинет и развитие на страната? Този въпрос гласно или негласно се задаваше от уста на уста повече от две години, в които страната ни шеметно полетя в безвремието на изборната спирала. 

До четвъртък, когато видяхме, че тази роля пасва изключително добре не на як мъж, а на фина дама. Мария Габриел. 

Твърда в решенията си, мека в подхода си, елегантно усмихнатата Габриел може да намери път към всеки. Тя с еднаква лекота разговаря както с децата в Сатовча и Борино, чиято подкрепа изтъкна по време на преговорите, така и с брюкселските чиновници, от които трябва да измъкне финансиране за суперкомпютъра в България или за безплатни посещения в музеите на европейските студенти.

Премерена и обрана, българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, знае и дължината та пътя от Хаджидимово до Брюксел. И цената на успеха: амбиция и работа. И огромна отговорност. Постът й включва едни от най-тежките ресори в Еврокомисията - програмите с огромен бюджет "Хоризонт Европа", "Еразъм +" и "Творческа Европа". Габриел наблюдава изграждането на цялата европейска иновационна екосистема, създаването на европейско образователно пространство и връзката му с иновациите. По нейна инициатива през 2022 г. е представена новата европейска иновационна програма, чиято цел е да превърне Европа в глобален лидер в новата вълна от дълбоко технологични иновации.

Стратегическата визия на Мария Габриел поставя европейските граждани и таланти, регионите, местните власти и академичните среди в центъра на европейската иновационна екосистема. 

Развитието на младите таланти и връзката им с бизнеса е основна цел за Габриел. Тя направи първите в Европа мащабни срещи между студенти и компании. А погледът и напред е свързан с цифровизацията, изкуствения интелект и подготовката на младите за професиите на бъдещето. 

В името на единния цифров пазар тя насочи усилията си към създаването на амбициозна програма "Цифрова Европа" в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г., с бюджет 9,2 милиарда евро, която да инвестира в цифрови умения, суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови иновационни хъбове, но също и в творческата и аудиовизуална индустрия. 

Сред нейните приоритети е също задълбочаване на партньорството в областта на цифровите технологии с други региони, по-специално със Западните Балкани и Средиземноморския регион. Съпредседател е на Работната група за цифрова икономика ЕС-Африка.

Но Мария Габриел има още едно безкрайно ценно качество. Тя е от младите политици, които отлично знаят, че без минало няма бъдеще. Затова й огромните й усилия са насочени във възкресяването за нов живот на паметниците от древността. Габриел е човекът, който знае как културно-историческото наследство да се превърне в база на изпреварващо развитие.

Работата няма да уплаши Габриел, партийните интриги - също. В сравнение с геополитическия пъзел в Европа, родното боричкане на политическия терен сигурно изглежда като детска игра.

През следващите 10 дни въпросът е друг: ще загърбят ли партиите егоизма си, а лидерите им егото си, за да се случи онова, което всички чакат - нормалност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай