Неделя,

Марешки задава 4 въпроса в референдум (ОБНОВЕНА)

От: Рачо Рачев -
Марешки задава 4 въпроса в референдум (ОБНОВЕНА)
A
A
A

През април ще започне подписката за референдума, който "Воля" планира да инициира по четири въпроса, съобщи лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който днес участва в кръгла маса, на която бяха поканени представители на парламентарни и извънпарламентарни политически сили и организации, които да изразят позициите си във връзка с допитването.

Референдумът ще търси мнението на хората по четири въпроса - дали еврото да бъде въведено като официална парична единица в България, дали хора, които не са завършили поне основно образование, да могат да гласуват, дали да бъде въведено задължително видеонаблюдение в секционните изборни комисии при броенето на резултати и да бъде ли въведена забрана за внасянето на отпадъци на територията на България.

Красимир Ципов заяви, че ПГ на ГЕРБ ще подходи сериозно и внимателно и ще обсъди въпросите, които се поставят. Безспорно те са важни за цялото общество, посочи той и допълни, че се надява в кратки срокове да бъде представена позицията по инициативата. Той отбеляза, че по темите, свързани с изборното законодателство, в последните седмици е постигнат някакъв консенсус и вече работи работна група с представители на всички парламентарни сили по отношение на това каква е необходимостта от промени в Изборния кодекс. Смятаме, че тази работна група, ще бъде още един допълнителен формат, в който ще може да се обсъди предложението, каза Ципов.

Веселин Марешки коментира, че по голяма част от въпросите се работи и в парламента, и на правителствено ниво, и ако въпросите намерят решение, естествено, ще отпаднат и от референдума.

Явор Нотев от "Атака" смята, че има много разум в издигането на поставените въпроси като такива, които заслужават да бъдат проверени чрез средствата на пряката демокрация. Той уточни, че тези въпроси ще бъдат обсъдени във формата на партия "Атака", но посочи, че например по въпроса за образователното ограничение на избирателите има ясно изразено отношение от партията.

Спас Панчев също декларира, че въпросите ще бъдат обсъдени от Земеделския съюз "Александър Стамболийски" и посочи, че те са важни за нашето общество. Има проблеми, които трябва да бъдат решени - както с участието на неграмотните хора в изборите, така и с купуването на гласове, мъртвите души, фалшифицирането на протоколи, каза той. Някои държави приеха еврото, други отказаха да го приемат, трябва да бъдат обсъдени тези въпроси, хубаво е да знаем мнението на обществото, смята Панчев.

Според Йордан Нихризов от БСДП пътят на обединена Европа е пътят към еврото, но народът трябва да каже мнението си кога и как, отбеляза той. За образователния ценз Нихризов смята, че се влиза в противоречие с общото избирателно право. Предложението на БСДП е за парламентарни избори да се въведе един избирателен район с пропорционално-преференциална система и машинно гласуване.

От НДСВ заявиха, че винаги са били за допитването до народа и политическото ръководство ще обсъди и ще даде отговор дали ще се включи в инициативния комитет.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички