Марешки: Да работим по дневния ред на народа

Приветствам позицията на конституционния съдия проф.Атанас Семов, изразена тази сутрин по БНТ в предаването на Георги Любенов

Марешки: Да работим по дневния ред на народа | StandartNews.com

Приветствам позицията на конституционния съдия проф.Атанас Семов, изразена тази сутрин по БНТ в предаването на Георги Любенов. Той потвърди моята и на ВОЛЯ теза за необходимостта от ясно определяне на бъдещите приоритети на държавата. От два дни говоря, че искаме да чуем ясни цели до края на мандата и конкретни срокове за изпълнението. Говоря за изпълнението на предизборните обещания, а не за появили се впоследствие цели-като например най-големия грабеж от бюджета на страната за американски самолети”, заяви зам.председателят на НС Веселин Марешки. Той припомни, че към момента единствената ясна дата е тази, че след 4 месеца ще има договор за изтребителите. Но няма никаква яснота кога точно ще се случат 300 лева минимална пенсия, кога ще има достойно заплащане на учителите и лекарите, които все повече напускат,  кога ще се осигури полицай във всяко село, кога възрастните хора от малките населени места ще имат нормален достъп до лекарства. Ще припомним, че именно поради липса на конкретна визия, парламентарната група на ВОЛЯ предупреди, че ще напусне парламента, ако не получи ясен план за работа на институцията в следващите две години и то в посока подобряване живота на хората и справяне с най-наболелите проблеми- демографска криза, образование, здравеопазване, сигурност на гражданите.

Изказването на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки днес бе по повод тезите, които членът на Конституционния съд проф.Атанас Семов разви по БНТ и които потвърждават необходимостта от действията, за които ВОЛЯ настоя тази седмица. Той заяви, че „истински успешната държава е тази, в която не се мисли за предсрочни избори, а всеки ден се отговаря на въпроса какво е свършено по управленската програма. У нас за съжаление няма подобна традиция. У нас предизборните програми никой не ги чете и след което никой не ги изпълнява”. По думите на професора, ние сме държава, която живее без програма и в значителна  на степен на автопилот. Държава, в която няма устойчиви, дългосрочни управленски решения. Плюс драматични проблеми,от които най-очевиден  и най-тежък е демографският, но далеч не е единственият. Проф.Семов смята, че много по-важно за България от това ще има или не служебно правителство, дори от това кой точно ще управлява, е въпросът какво трябва да се прави в България. „Ние намаляваме като икономическа тежест, като население, като потенциал, качество на работната сила, защото образованието ни е съсипано по хиляди причини, защото го презряхме през годините на прехода.  Забравихме, че то е ключова национална ценност. Ние сме един кораб без платна и без кормчия със сигурност, който се лута из вълните на световните съдби, заобикалят го конфликти на Балканите, от които губим, на които не можем да се противопоставим. Нямаме национална визия извън онези краткосрочни цели, да влезем в ЕС и НАТО, които изпълнихме преди 12-15 години. И ползата е много незабележима. Ние не напреднахме през това време. Затова ми се иска, каквото и да говорим за политическия процес, основната тема да бъде: хора, какво правите за България, какво обещавате или какво реално правите. Каква ви е програмата в образованието, в здравеопазването, по отношение на околната среда, където има драматични проблеми”. Проф.Семов смята, че необходимостта от програмно, дългосрочно мислене, което е ключовият елемент от разбирането за държавническо мислене, е много силна у нас. По думите му в момента животът на нацията е много далеч от живота между жълтите павета в долната им част –Народно събрание, и горната- президентство и МС. Според него, една от областите, в които имаме драматична криза, е образованието. Нашите деца растат необразовани и в изключително вредна среда, смята конституционният съдия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай