Четвъртък,

Манолова: "Топлофикация" трябва да бъде озаптена

От: Администратор -
3537
Манолова: "Топлофикация" трябва да бъде озаптена
A
A
A

Топлофикация трябва да бъде озаптена заради издевателствата върху клиентите си, каза националният омбудсман Мая Манолова в студиото на bTV във връзка със случаите, при които дълговете на абонатите скачат драстично заради начислени такси за юрисконсулт и съдебни услуги. 

Манолова обвини столичното дружество в некоректно отношение към неговите длъжници и разкри защо при дължими суми от 8, 10 или 13 лева абонатите се налага да плащат всъщност хиляди.

В общия случай по различни причини пропускат да уведомят длъжника, че дължи определена сума, и за по-лесно пристъпват направо към съдебно изпълнение. В съда си начисляват такса „юрисконсулт" в размер на 300 лева. Тогава за абонат, който дължи например 13,69 лева, „Топлофикация" претендира 300 лв. юрисконсултско възнаграждение, а съдът си начислява 25 лева държавна такса. Ако абонатът не плати тези 300 лева - не е уведомен или плати само дължимите 13,69 лева, срещу него започва изпълнително производство за събиране на юрисконсултското възнаграждение, разясни Манолова. „Пред частния съдебен изпълнител Топлофикация си начислява още 350 лева юрисконсултско възнаграждение. Частният съдебен изпълнител си слага 108 лева такса за образуване на дело, 80 лева пропорционална такса, малко лихви се натрупват и числото става около 1000 лева. Нарастването на задължението е в хиляди проценти", допълни тя.

Манолова е категорична, че таксата „юрисконсулт" на практика води до неоснователно обогатяване на Топлофикация и до трупане на печалба на гърба на бедните български граждани.

„Топлофикация се похвали, че с тези дела са си събрали 20 млн. задължения от клиенти. Но голяма част от тях - 9-10 млн. са недължими за "Топлофикация" суми, юрисконсултското възнаграждение не е равно на топлинна енергия, която си потребил", подчерта омбудсманът.

От ръководството на столичното дружество са заявили пред Манолова, че не могат сами да се откажат от този допълнителен източник на печалби, защото са общинско дружество и била необходима санкция от Столичния общински съвет.

Мая Манолова обеща, че в най-кратки срокове ще организира широка дискусия по въпроса и ще ангажира КЕВР, СОС, енергийния министър и правителството. Трябва да принудим „Топлофикация" тази порочна практика да бъде незабавно прекратена, категорична беше тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички