Манолова: Обществото се събуди и като "новородено" крещи

„Мъртвите души" са голям проблем в изборния кодекс

Манолова: Обществото се събуди и като "новородено" крещи | StandartNews.com

София. "Хората имат основание да са недоволни от начина на управление през последните няколко години. "Сега гражданското общество се събуди и като всяко "новородено" то започва да крещи. Смятам обаче, че следващата фаза на процесите е търсене на диалог". Това заяви заместник-председателят на парламента Мая Маноова пред bTV.

Има и една група протестиращи, обясни Манолова, които са готови на диалог. "Това са браншовите организации, животновъди, зърнопроизводители, лекари, синдикати с конкретни искания, които бяха приети от управляващите. Другата група протестиращи - това са студентите. Тази група не може да бъде причислена към останалите. В нея продължават да текат процеси. Те са обсъждали в продължение на няколко часа дали да има диалог с правителството, а това означава, че там се мисли и се обсъжда. За разлика от тях обаче, протестиращите пред НС са от друг тип, защото те заявяват, че не искат диалог, като казват "не искаме да разговаряме и обсъждаме, искаме оставка", каза още тя.

Като че ли паметта на хората, а и нашата са къси, и забравяме как преди около година ситуацията в държавата ни бе коренно различна, подчерта Манолова. Тя припомни, че по времето на управление на ГЕРБ, сред хората е имало страх и никой не е посмял да излезе да протестира. "Тогава имаше една всемогъща управляваща партия, едни вездесъщи хора, в лицето на Борисов и Цветанов, и най-нормалното нещо бе всички хора, които не искат това да продължава, да подкрепят алтернативата БСП. Хората са на улицата именно защото много дълго време търпяха начина, по който държавата се управляваше. Ние обаче чуваме протестиращите. Чуваме ги, но е трудно да чуваш някой, който крещи, някой, който не желае да разговаря с теб, а в същото време казва "вие не ме чувате", подчерта Манолова.

"По време на изработване на Изборния кодекс бях бойкотирана от неправителствени организации, но техните предложения, дадени писмено, залегнаха в кодекса и затова не са се и чули техни критики", каза тя. Манолова обаче сподели, че все още продължават да съществуват проблеми по отношение на провеждането на избори. "Голям проблем продължава да бъде този с избирателните списъци. В тях са включени много повече хора, от реално живеещите в България, като разликата между действително живеещите и тези, които са извън пределите на страната, е с около 1,5 млн. Тези „мъртви души" са една от основите за манипулация и фалшификация на изборите", обясни Манолова.

Фактът, че в България има протестиращи, които заявяват своята позиция именно пред НС, обясни Манолова, показва, че парламентът е сърцето на демокрацията. "Да не забравяме обаче, че повече от 160 дни има протести, без никакво разрешение от Общината и без разрешен маршрут за провеждането им, които демонстрации продължават и в тъмната част на деня, а това вече е абсолютно забранено, според българското законодателство. В този случай възниква въпросът, не трябва ли стандартът за всички българи да е еднакъв", попита тя. А в същото време, допълни Манолова, полицията се опитва да запази реда в столицата. "Тяхното присъствие е нужно и за да се осигури нормалната работата на НС. "Не е нормално всеки ден, когато ходиш на работа, да те замерят с домати. Но това се случваше в началото на протестите. Сега обаче депутатите са замеряни с тежки предмети и вече не е нормално, дори и от човешка гледна точка, да се движиш в една среда, в която може човек да пострада доста сериозно" каза зам.-председателят на НС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай