Манолова: Неочаквано бе предложението за референдум за ИК

Манолова: Неочаквано бе предложението за референдум за ИК | StandartNews.com

Кюстендил. „Президентът е последователен в намерението да пречи на влизането в сила на новия Изборен кодекс. Неочаквано беше неговото предложение за референдум по въпроси, които се отнасят до изборния процес, след като буквално отсъстващи по дебата по новите изборни правила, който се състоя повече от седем месеца". Това заяви зам-председателят на Народното събрание Мая Манолова в Кюстендил.

 

"Първо изявление с искане за референдум, второ вето, да се надяваме, че по отношение на следващата фаза, а именно структуриране на ЦИК, в което той има своите отговорности ще се движи конструктивно и в съответствие със зададените в кодекса срокове", допълни Манолова.

 

По думите й новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота. 

 

„Ангажиментът ни е честни избори и това е което постигаме с кодекса. Както сме казали евроизборите ще се проведат по новите изборни правила, защото такова е очакването на хората", заяви Мая Манолова.

 

Тя смята, че утре ще бъде обсъдено ветото на президента, но определено мотивите са несъстоятелни и очакванията са, че всеки един от тях утре ще бъде опроверган, както на заседанието на комисията така и по време на извънредното заседание Парламента, за да няма капка съмнение, че това което се предлага като нов изборен регламент наистина е най-доброто, което в момента очакват хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай