Събота,

Манолова: Не приемам дилемата "Права или стабилност"

От: Администратор -
Манолова: Не приемам дилемата "Права или стабилност"
A
A
A

Електронното гласуване означава масов вот зад граница, а в преходния период до въвеждането му предлагаме на българите в чужбина окастряне на техните права. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова пред БНР.

Тя декларира, че не приема дилемата между права и стабилност, защото правата на българските граждани, където и да се намират, трябва да бъдат такива каквито ги разписва конституцията.

Според Манолова обаче, в момента подаване на жалба до Конституционния съд от нейна страна би било прибързано действие и удар в празното пространство.

"Аргументите на българите в чужбина бяха чути, политиците увериха, че са ги разбрали, а в крайна сметка не удържаха на думата си", отбеляза Мая Манолова.

Тя определи българите зад граница и тези в България като работодатели на българските политици и народните представители и ги призова да не забравят това.

"Би следвало всички да се отнасят с повече уважение към своите работодатели", каза още тя.

Националният омбудсман нарече по-тревожен факта, че отношението на народното представителство към българите в чужбина в момента е знаково за отношението на българската държава към българите зад граница изобщо.

"Ако искаме да решаваме демографския проблем, трябва да има политика и отношение към близо 3-те милиона българи зад граница, защото това е голяма част от решението на демографския въпрос. Една трета от българските деца се раждат в чужбина. Искаме ли да привлечем тези хора обратно в България или трайно да им кажем: „Стойте там, където сте"? Защо обиждаме тези хора?", коментира Манолова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички