Манолова на среща с посланици на държавите-членки на ЕС

Манолова на среща с посланици на държавите-членки на ЕС | StandartNews.com

През 2016 г. националният омбудсман ще обърне специално внимание на три приоритетни сфери: защита на правата на децата, защита от монополи и защита на лица, застрашени от социално изключване. Това стана ясно по време на среща на посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, Норвегия и Швейцария с националния омбудсман на Република България Мая Манолова. Срещата беше инициирана от посланика на Кралство Нидерландия Том ван Оорсхот в рамките на Нидерландското председателство на ЕС и се проведе в сградата на институцията на омбудсмана.

Манолова постави акцент върху работата си в защита на гражданите от монополите и противодействие на лошата администрация, както и други аспекти от защитата на правата на човека. В своята работа омбудсманът обръща специално внимание на правата на лица от уязвими групи – жени, жертви на домашно насилие, деца, включително деца в риск, самотни деца и деца в институции.

Тя предостави информация относно жалбите към омбудсмана и начините, по които институцията процедира с тях. От началото на мандата на новия омбудсман до сега са подадени общо 4 813 жалби, като най-голямата част от тях се отнасят до защита на правата на потребителите.

За същия период са изработени три тематични доклада: Доклад за децата в специализирани институции и Доклад за проблемите на гражданите с топлофикационните дружества. На 30 март 2016 г. омбудсманът внесе в Народното събрание Годишния доклад за дейността на институцията през 2015 г.

Манолова запозна посланиците и с ролята си на Национален превантивен механизъм при борбата с изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително третиране в местата за лишаване от свобода.

Омбудсманът информира европейските посланици, че във връзка със сигнали на гражданите и въз основа на разпоредбите на Закона за омбудсмана се обърна към Конституционния съд с две искания за обявяване на противоконституционност и с искане за тълкувателно решение към Върховния касационен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай