Манолова: Електронното гласуване позволява изборни фалшификации

Манолова: Електронното гласуване позволява изборни фалшификации | StandartNews.com

София. „Електронното гласуване дава необятни възможности за изборни фалшификации, манипулации и в този смисъл, решение номер 4 на Конституционния съд е категорично, че то застрашава тайната на вота – тоест, улеснява максимално контролирането на вота и купуването на гласове". Това каза зам.-председателят на Народното събрание Мая Монолова пред Нова. Тя коментира предложението на президента от вчера да се въведе задължително електронно гласуване.

"Това според мен, би било удар срещу демократичните избори в България", добави още Манолова.

„Предложение на президента за референдум по тези теми е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни. Имам предвид задължителното гласуване, което според чл. 42 от Конституцията е право, както и електронното гласуване, което бе отменено от Конституционния съд с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота, освен ако президента не иска да участва или да бъде инициатор на една колосална фалшификация на предстоящите избори", коментира още тя за Изборния кодекс.

„Аз сериозно се питам къде беше президента през последните 7 месеца, когато се обсъждаха изборните правила и дали не беше по-подходящо това обръщение да беше направено с новогодишното му обръщение, защото сега, когато Изборният кодекс е приет на първо гласуване, когато го обсъждаме на второ четене, е меко казано включване в отбора на тези, които искат да попречат приемането на новия Изборен кодекс и искат европейските избори да се проведат по старите правила. Можеше тези идеи да бъдат лансирани по-рано". Това бе коментарът на Манолова във връзка идеята за въвеждане на няколко мажоритарни кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай