Манолова: Преизчисляване на пенсиите в две стъпки

Нашето настояване е минималната пенсия да стане 369 лева, заяви председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Манолова: Преизчисляване на пенсиите в две стъпки | StandartNews.com

„Имаме съвпадение в икономическата и финансовата част на програмите. Основно разговорът беше по отношение на предстоящите краткосрочни и дългосрочни решения, които трябва да вземе парламентът по отношение на най-уязвимите групи”. Това каза пред журналисти председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова след експертна среща с " Има такъв народ". 

„Коментирахме преизчисляване на пенсиите в две стъпки - от 1 октомври в резултат на актуализация на бюджета, която ще бъде направена през следващия месец, и от 1 януари промените за пенсиите да продължат, както и подкрепата за най-уязвимите групи”, каза Манолова, цитирана от БТА.

„Нашето настояване е минималната пенсия да стане 369 лева, да стигне прага на бедност, и да бъдат повишени всички останали пенсии или на база осигурителен доход от някоя от последните години, или с повишаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж”, посочи Манолова. „Със сигурност ще има промени от 1 октомври, продължаваме да уточняваме детайлите”, каза още Манолова.

„Няма никакви намерения за приватизация на ББР, нито за въвеждане на концесиониране на магистралите”, заяви още Манолова.

Мария Капон каза, че напълно имат съвпадение с данъчната политика, която ИТН иска да води, т.е. запазване на 10 процента корпоративен данък, запазване на плоския данък и включване на необлагаем минимум и повишаване на прага за регистрация на ДДС. „Тук е въпрос също на изчисления, при тях в програмата е 100 хиляди лева, при нас е 200 хиляди, ние ще настояваме поне да стигнем до европейската директива от 165 хиляди”, добави тя. Капон посочи, че са коментирали и децентрализацията - определен процент от данъка на физическите лица да остава в общината. Тя каза, че са се разбрали за данък „уикенд”, данък „дивидент” да стане е нула и да бъде намален данъкът на едноличните търговци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай