Махат бивш шеф на КПКОНПИ от топло консулско място

Правителството ще отзове Пламен Георгиев като консул на България във Валенсия

Махат бивш шеф на КПКОНПИ от топло консулско място | StandartNews.com

Правителството ще отзове Пламен Георгиев като консул на България във Валенсия, съобщи в началото на заседанието на правителството днес премиерът Кирил Петков.

Георгиев, който е бивш председател на КПКОНПИ, беше назначен за консул във Валенсия от предишното редовно правителство след като нито едно от твърденията и обвиненията срещу него не беше доказано.

По думите на Кирил Петков обаче в институции като Министерството на външните работи, а и не само, назначенията трябва да бъдат професионални. С това действие правителството показва нов подход за механизмите за назначаване на лица в администрацията.

В началото на правителственото заседание Петков се похвали, че програмата за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират дава резултат. „От началото на новата програма има 130 хил. ваксинирани. Ние си поставихме цел 300 хил. до края на юни, а вече сме постигнали една трета. Когато говорим какви са нашите действия, целта ни е ясна и вече имаме първи резултат“, каза Петков.

"Искам да поздравя министъра на здравеопазването, когато говорим за мерки трябва да е ясно какви са нашите цели. И нашите цели са да спасим максимално много животи в следващите месеци. Правим всичко възможно да не затворим икономиката и децата да отиват на училище и да не си стоят вкъщи. За да се случва това ваксинационната програма трябва да работи", подчерта министър-председателят.

Качваме тавана за COVID мерки за туризма от 1.8 до 2.3 млн. лв., каза още премиерът. "Вчера министерство на иновациите и растежа представи програма по която от Българската банка за развитие осигуряват 60 милиона лева, като банката ще предложи два продукта – „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“, припомни той.

Това е първото редовно заседание на правителството за новата година.

В дневния ред са заложени промени в условията за подпомагане на туристическия сектор заради претърпените загуби от пандемията, както и промени в реда на предоставянето на безвъзмездни средства на туроператорите за компенсирането на клиенти за нереализирани пътувания заради COVID-19.

Очаква се да бъдат назначени и нови областни управители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай