М. Попова: Имало е 5 века робство, а не съжителство

М. Попова: Имало е 5 века робство, а не съжителство | StandartNews.com

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви в словото си за 138-годишната от Освобождението на Шипка, че е "имало е 5 века робство, а не съжителство."

"Нека от от този връх днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на посветени и патриоти. И не приемаме никакви финанси, хиляди и милиони за програми, в които да четем за съжителство, за присъствие, вместо за робска участ, продължила 5 века по българските землищата и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение", каза тя.

Повече от 70 хиляди българи от всички краища на страната се изкачиха на връх Шипка за честванията на националния празник 3 март. Сред официалните гости бяха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметът на Габрово Таня Христова, представител на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Стара Загора и на Габрово, народни представители от Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с габровски свещеници.

Попова призова и да осигурим достойни старини на пострадалите в годините при защитата на родината, които днес са останали много малко, но са на последното социално стъпало и не преживяват достойно живота си.

"Нека да почитаме родителите, загубили децата си в казармата. Клетва да дадем за единение на народа вътре и извън родината в името на реалистични и прагматични каузи и да кажем, че не желаем войните да бъдат средство за решаване на междудържавни отношения", каза още вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай