Любимец 15 подлуди БСП

Любимец 15 подлуди БСП | StandartNews.com

Книгата му с интервюта на Жан и Бойко изведнъж стана бестселър

Неочакваният любимецът номер 15 Момчил Неков подлуди БСП. 27-годишният политолог има над 31 000 преференциални гласа и се класира първи за Брюксел, призна "Позитано" вчера. Въпреки очакванията, Неков не се раздели с евродепутатското кресло. И паникьоса БСП.

Ако Сергей Станишев не се откаже, както обеща преди изборите, петата в листата Достена Лаверн, със сигурност гори. Под въпрос за самолета към Брюксел за 15 минути се оказа и Петър Курумбашев. По обяд се появи информацията, че и осмият в листата Александър Симов е събрал 27 000 преференции. Станала е грешка, вотът е за Станишев, успокои страстите "Позитано". Днес ЦИК ще каже кои червени евродепутати заминават.

Сергей Станишев лично е предсказал сензационния успех на 15-ия в червената листа Момчил Неков. На 24 май лидерът на БСП е написал във Фейсбук: "На закриването на кампанията ни за европейски избори на стадион "Локомотив" в Стара Загора казах, че вярвам, че на 25 май, след като се обявят резултатите от изборите и кажат, че номер 15 е на 1-во място, всички ние ще може да кажем сладката, заслужена, изстрадана дума - ПОБЕДА!". Тази шега бе разпространена вчера от приятелите на късметлията, изместил соцлидера от първото място.

За броени часове от слабоизвестен кандидат в края на листата на БСП Момчил Неков се превърна във всенародна знаменитост. В социалните мрежи никнат групи в подкрепа на 28-годишния докторант, а в центъра на София книжарите

извадиха най-отпред на витрините си "От първо лице"

При написването на капиталния политологичен труд Неков е взел интервюта от всички лидери на по-големи партии у нас, от премиери и президенти. Най-голямото му постижение е разговорът с бившия премиер Жан Виденов, който през последните 15 г. е давал интервю само още веднъж, и то на Кеворк Кеворкян. В книгата на новата звезда на БСП присъства и мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
Докторантът от Философския факултет е автор и на още едно четиво - "4х4 - БСП след 1989". Той членува в соцорганизацията в район "Изгрев" в София и работи в Комисията за защита на личните данни. Неков изглежда е имал предчувствия и в деня, когато е утвърден в листата, пише във Фейсбук: "Дано да донеса успех на всички, които ще гласуват с номер 15 на евроизборите. И да не се объркате и да сложите "х" само в кръгчето :)" Негов приятел пък се шегува: "Голям късметлия си - сега бабите като задраскат 15 за партия и 15 за преференция и Неков евродепутат :)".
По време на кампанията младият политолог

обикаляше страната заедно с Илияна Йотова

но проявите му не се радваха на широк отзвук. Единственото лично негово обещание, което намери място в пресата, е да построи паметник на хан Тервел в Брюксел.
От вчера вестници, телевизии и радиа се надпреварват за вниманието на Неков, но той бе с изключен телефон, като заяви, че ще обяви решението след разговори с партийното ръководство. Лидерът на БСП Станишев до вчера вечерта беше в Брюксел и не е имал възможност да се заеме оперативно с разрешаването на случая.
Източници от "Позитано" обясниха пред "Стандарт", че "златният гол" за 15-ия се дължи на нехайството на партийната централа. Ръководството на БСП умишлено не проведе разяснителна кампания сред структурите за това какво представлява преференциалният вот и как действа. Целта им е била редовите избиратели да не се опитват да разместват листата. В последната седмица на кампанията обаче началниците се усещат, че отделните кандидати

провеждат собствени агитации сред актива

да ги избере преференциално. В отговор хората на Станишев спускат директива по места преференциално да се гласува за председателя. Указанията обаче са разпратени твърде късно и не стигат до всички.
В резултат на липсата на информация, масово структурите и социалистите гласуват с две 15-ки, за да се презастраховат. "В нашата секция от 172 гласа за БСП - 100 бяха с преференция за Вас. Моето мнение е, че, като ви е кацнал късметът на рамото, не трябва да го отказвате", обърна се към вече избрания депутат социалистка от Монтана. Депутатът от БСП Страхил Ангелов съобщи, че е разговарял с Неков, който имал твърдо желание да представя левицата в Брюксел и Страсбург и нямал никакво намерение да се отказва. Шефът на БСП-София Калоян Паргов също потвърди, че 28-годишният докторант

няма да хвърли кърпата и ще положи клетва

като евродепутат, и го е заявил ясно пред столичните социалисти.
В нета нашумя и изказване на късметлията от дискусия по младежки теми, което той започва с думите: "Знаете ли колко е хубаво чувството да имаш думата, да говориш, а другарят Станишев да ви слуша!". Все още авторът на най-шумната изборна изненада не е обявил дали е хубаво чувството да надвиеш самия председател на БСП и ПЕС.

700 гласували за него в Силистра

Знаят го като учителско дете и отличник на местната гимназия

В Силистра помнят Момчил като отличник в местната гимназия, който веднага след абитуриентския бал заминал да учи в столицата. Той е дете на учителско семейство, винаги е бил първи в класа и много амбициозен.
В родния си град 15-ият в червената листа е получил около 700 преференциални гласа. Соцлидерите в града се кълнат, че не са организирали никаква кампания в подкрепа на съгражданина си. Според тях задрасканите квадратчета са въпрос на съвпадение на цифрите с бюлетината.

В крайдунавския град още могат да се видят плакати с лика на Неков. Като местно разпознаваемо лице Момчил е бил използван за агитация сред червените избиратели, без някой да е предполагал, че дадената за него подкрепа може да струва първото място на лидера Сергей Станишев, който е един от героите в авторската му книга "От първо лице". Миналата година Неков направи премиера на труда си именно в родния си град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай