Неделя,

Лукарски: Икономиката и енергетиката делят сградата на "Батенберг"

От: Администратор -
6720
Лукарски: Икономиката и енергетиката делят сградата на "Батенберг"
A
A
A

София. Все още има неизяснени въпроси между Министерството на икономиката и това на eнергетиката по отношение на сградата на бул. "Александър Батенберг" в София, призна пред БНР министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той обясни, че разделянето на МИЕТ на три отделни ведомства все още не е приключило, но надеждите са това да стане до края на януари. Вече обаче има абсолютна яснота за кои държавни предприятия ще отговаря всяко ведомство. По-голямата част от тях остават под шапката на Министерството на икономиката.

"Ще бъда съвсем честен. Де юре успяхме да го направим. Организационно все още имаме доста битови неуредици със сгради, с компютри. Чакаме един дълъг процес, който е свързан с ликвидирането на Министерство на инвестиционното проектиране, чиято сграда трябва да се ползва от колегите от Министерство на туризма. Това е нещото, което чисто битово ни затруднява. Все още имаме съвместни ликвидационни комисии по разделянето на трите министерства, но по-голямата част от тежката юридическа работа е зад нас. В първите дни на заседаване на НС през новата година предстоят и промени на законопроекти, в които са цитирани и трите министерства, и които касаят работата им", обясни министърът на икономиката.

Лукарски заяви, че е запознат с теориите за увеличаване на безработицата и сивия сектор заради увеличаването на минималната работна заплата, но според него то ще се отрази положително и на икономиката, и на покупателната способност на хората.

Лукарски се надява до края на януари ведомството му да вкара за обсъждане в НС промени в наредбите, касаещи асансьорите. Според него в момента там има проблем с разрешителните и лицензионни режими.

Относно останалите планове на ведомството за намаляване на административната тежест, министърът каза: "Ще възстановя съветите за икономическо развитие, които включват както представители на Министерството, така и народните представители, които са в Икономическата комисия към НС, така и представители на браншовите организации на работодателите, защото под "административна тежест" различните хора виждат различно".

"В интерес на истината регулационните и лицензионните режими не са чак толкова много като брой, но някои от тях действително са доста ограничаващи за бизнеса като време – най-точно казано. Тези режими понякога са фатални за малките и средни предприятия като време и като откриване на една фирма, плащане на данъци, данъчни облекчения – неща, които в едрия бизнес се поемат трудно, а за малките и средни предприятия са абсолютно невъзможни", каза Лукарски.

Сивият сектор на икономиката е основно проблем на малкия и средния бизнес и това частично се дължи именно на тежките лицензионни и регистрационни режими, отчете министърът.

Планира се и създаването на специализирана агенция за съживяване на икономиката в Северозападна България, каквато идея е имало в Реформаторския блок преди изборите, допълни Лукарски.

"Не е тайна, че това е най-изостаналият регион. Ако можем да направим така, както в някои държави съществува – да има дори по-добри данъчни облекчения за инвеститорите в тази част на България. Това, чисто законово, все още проверявам доколко е възможно да се случи. Но това, което аз лично като министър на икономиката бих могъл да направя, е да насочим голяма част от инвестициите в този край на България с оглед на това, че там може да бъдат развивани нови и иновационни технологии", oбясни той.

Според него инфраструктурата също е важна, сподели той. "Има идеи за възраждането на индустралната зона на Видин. Обсъждани са и различни идеи за възраждането на летището във Видин като център, който може да бъде създаден като индустриален хъб в близост до три граници на европейски държави", заяви Лукарски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички